Statens personal har i dag försökt hitta resterna efter den CWD-sjuka älgen i Basse i Arjeplog. I somras avlivades en älgko i Ånge i Arjeplog men den testades aldrig för CWD. Karta: Eniro, bilder: Gettyimages, montage

Försökte gräva fram CWD-sjuk älgko – misslyckades

I dag har Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt gjort ett misslyckat försök att hitta kadavret efter den CWD-sjuka älgen i Arjeplog. Man har grävt med stor hjullastare men det finns inget kvar av älgkroppen.

Den 16-åriga älgkon var avmagrad och gick i cirklar. Hon avlivades den 16 februari i ett område som heter Basse i Arjeplogs kommun och huvudet skickades till SVA för analys. Det visade sig att hon drabbats av den fruktade hjortviltsjukdomen CWD. Kroppen efter älgkon lämnades i skogen strax intill en vändplan. I dag beordrade Jordbruksverket och SVA ut personal i fält för att försöka hitta kadavret. – Jag guidade fram till platsen och det var cirka en halvmeter snö kvar. Vi hade hjälp av en stor hjullastare med jätteskopa, men det fanns ingenting annat än en liten blodfläck under snön, berättar Dan Marklund, vice ordförande i Svenska Jägareförbundets jaktvårdskrets i Arjeplog.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera