Det blir inget deltagande i Europapokalen för Erling Buch och hans duktiga hamiltontik. Här bilder från SM-tävlingar.

Flygstrul stoppar Erling och Etas europatävling

Den 22 oktober avgörs Europapokalen för drivande hundar i Serbien och Erling Buch och hans hamiltontik Rosådalens Eta skulle representera Sverige. Men Erling och Eta måste ställa in - på grund av strul med flyget.

"}}

– De kunde inte garantera att hunden blev med på planet efter mellanlandning. Det var tråkigt, säger Erling Buch.

Internationella hundorganisationen FCI, som Svenska Kennelklubben är ansluten till, arrangerar varje år tävlingen Europapokalen för drivande hundar.

Varje land deltar med sina inhemska raser och Eta kvalificerade sig genom att bli bästa hamiltonstövare i ett Stövar-SM.

Freddy Kjellström

Erling och Eta skulle resa tillsammans med före detta ordföranden i Svenska Stövarklubben, Freddy Kjellström, som är svensk representant i FCI. Kjellström skulle följa med som lagledare och domare.

”Hundens välfärd”

– Först hade vi kontakt med Lufthansa, men de hanterar inte hundar överhuvudtaget efter pandemin. Holländska bolaget KLM kunde vi åka med, men de har avvecklat mycket verksamhet under pandemin och kunde inte garantera att vi skulle få hunden med oss efter en mellanlandning i Amsterdam, berättar Freddy Kjellström.

Därför valde han och Erling Buch att ställa in deltagandet i Europapokalen.

– Man måste tänka på hundens välfärd i första hand. Det var tråkigt men vi hoppas att vi får en ny chans, säger Erling.

1998 tävlade han med en annan hamiltontik, Båsberget Pia, i Europapokalen. Tävlingen avgjordes i Österrike och Erling och hans hund slutade femma.

– Nu får vi jaga hemma istället. Jag är i Jämtland just nu och Eta ligger ute på sök en kilometer bort, säger Erling.