Ett 20-tal jägare misstänks för olika typer av jaktbrott i Norra Savolax i Finland. Bland annat misstänks de ha skjutit ett tiotal stora rovdjur. Foto: Getty Images

Finsk polis grep åtta misstänkta för tjuvjakt på stora rovdjur och skyddade fåglar

Finsk polis har gripit åtta personer som misstänks för omfattande jaktbrott. Bland annat misstänks de för att ha dödat över tio stora rovdjur.

Polisen misstänker över 20 personer för jaktbrott begångna i Norra Savolax mellan 2020 och 2023.

Åtta av dessa har gripits och av en av dem sitter en person häktad. De misstänks bland annat för grovt jaktbrott, jaktbrott, grovt döljande av olaga bytesdjur, naturvårdsbrott och skjutvapenbrott. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Polisen misstänker i nuläget att över tio stora rovdjur har dödats och bland de dem finns vargtiken Unna, som tidigare ska ha övervakats av Naturresursinstitutet. Dessutom misstänks de inblandade för att ha dödat många fåglar som omfattas av naturvårdslagen (t.ex. svanar och hökar).

I samband med förundersökningen har det gjorts omfattande beslag, bland annat av djurskinn och kadaver och andra djurdelar. Dessutom har polisen beslagtagit flera dussin vapen från misstänkta och flera fordon och vapen som de misstänker har använts när jaktbrotten begåtts.

Förundersökningen pågår fortfarande. Den beräknas vara klar i slutet av juni