Ännu en stövare har attackerats av varg i Falu kommun i Dalarna. Foto: Länsstyrelsen

Finnstövare attackerad av varg – nära platsen där smålandsstövare dödades

En finnstövare på harjakt attackerades på söndagen av varg i trakterna nära Sundborg i Dalarna. Fågelvägen är det inte ens en mil till platsen där en smålandsstövare nyligen dödades.

"}}

– Min sambo hade släppt hunden och den hade varit lös någon timme och skällt väckskall. Då hörde han plötsligt att hunden skrek och att det blev slagsmål, berättar kvinnan i familjen som äger hunden för Jaktjournalen.

Mannen hoppade in i bilen och åkte mot platsen. Där kom finnstövaren ut på vägen. Han var chockad och hade bettskador i bakdelen av kroppen.

– Han var alldeles löddrig på ryggen av saliv från vargen. Det har jag sett flera gånger tidigare, berättar Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen.

Kvinnan i ägarfamiljen är hos veterinären när Jaktjournalen ringer.

”Har haft tur”

– Han har ont och skriker när de undersöker honom. Och så är han loj, inte alls som han brukar. Men veterinärerna tror att han kommer att bli återställd, säger kvinnan.

– Hunden har haft tur. En stor och vältränad finnstövare i sina bästa år är nog inte lika lätt för vargen att ta som andra hundar, kommenterar Bert Eriksson.

Attacken inträffade när Karlsby fäbodar öster om Sundborn. Över skogen är det bara knappt en mil till den plats där en smålandsstövare den 21 augusti blev så svårt skadad i en vargattack att den fick avlivas.