En varg sköts tidigt på lördagsmorgonen väster om Färila. Foto: Privat

Fel varg skjuten i skyddsjakt i Färila

En varg fälldes på lördagsmorgonen på ståndskall i den pågående skyddsjakten i Färila i Hälsingland. Men det var fel varg som sköts.

"}}

– Vi fick rapport om en synobs i en by vid tretiden i natt. Vi kom dit strax efter fyra och spårade med hundarna som markerade kraftigt på spåren, berättar en av jaktledarna för Jaktjournalen.

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på en närgången vargtik, som blev ensam sedan hanvargen hon gick tillsammans med skjutits i skyddsjakt. Han fälldes den 4 februari.

Filmad vid affär

Vargtiken har dock fortsatt röra sig i byarna och samhällena i trakterna av Färila i Ljusdals kommun.

”Vargen har dokumenterats på en gård där den stod fem meter från gårdsägaren innan den avvek. Den har observerats inne i Korskrogen, cirka 150 meter från förskolan, mitt på dagen av ett flertal människor. Länsstyrelsen har även mottagit en film från övervakningskamera där vargen rör sig inne i Färila, förbi en mataffär”, skrev länsstyrelsens personal i samband med beslutet om skyddsjakt.

Två stövare

Och på lördagsmorgonen fälldes alltså en varg i Kölbo väster om Färila.

– Vi släppte två stövare vid 04.30-tiden. Det gick inte undan lång bit innan det blev ståndskall och ståndet stod fast. Hundföraren kunde smyga sig in och få iväg ett dödande skott. Allt gick bra – vargen föll på platsen, berättar jaktledaren.

Men när man undersökte vargen visade det sig vara en hanvarg.

– Det är obegripligt. Vid alla observationer och på bilder vi fått från åtelkameror har det varit en ensam varg som rört sig inom jaktområdet. Det här verkar vara en never ending story och man frågar sig hur många vargar det springer här egentligen, säger jaktledaren.

38.7 kilo

Att det är en hanvarg som skjutits bekräftas av länsstyrelsens naturbevakare, John Halvarsson, som är färd med att besikta vargkroppen när Jaktjournalen ringer.

– Den väger 38.7 kilo och är i fint hull. Pälsen är dålig, men vargarna ser ut så här vid den här tiden på året, kommenterar John Halvarsson.

Eftersom länsstyrelsens beslut gällde en varg är skyddsjakten nu avblåst. Om den närgångna tiken ska fällas krävs ett nytt beslut.