Björn Sjöstedt med sina två hälleforsare, Oryx och Asko. Foto: Privat

Får böta 9 500 för fällan som Oryx och Asko fastnade i

Den man som ägde rävfällan där hälleforsarna Oryx och Asko fastnade och höll på att stryka med har nu fått sin dom. Han ska betala 9 500 i böter och 800 kronor tills brottsofferfonden.

Jaktjournalen har berättat om det otäcka fallet med Björn Sjöstedts hälleforsare i Sturmark utanför Skellefteå. De försvann den 7 december och hittades kraftigt utmärglade i en rävfälla den 5 jaunari. En skoteråkare råkade av en händelse passera fällan och hörde svaga gnyenden inifrån den. Hur länge hundarna var i fällan vet ingen. Men den vittjades inte så ofta som reglerna föreskriver, en gång per dygn. Veterinärer som hörts i utredningen bedömer att de inte kan ha suttit där i nästan en månad. Det hade de inte klarat. Men de var illa däran.

”Ville nog bara dö”

– Särskilt den äldre, Oryx, han hade stängt av och låg och ville nog bara dö. Han är nio år men det känns som om han fick två extra år lagda på sig, säger Björn Sjöstedt. Mannen som äger marken och fällan har erkänt att han inte vittjat den enligt reglerna. Åklagare har skrivit ut böter åt honom, så kallat strafföreläggande. Han ska betala 50 dagsböter a 190 kronor, sammanlagt 9 500 kronor, samt 800 kronor till brottsofferfonden. – Båda hundarna verkar repa sig, även om de haft väldigt ont i lederna och jag inte kunnat träna dem någonting. Vi ska köra igång lite försiktigt, säger Björn Sjöstedt till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21