En polisman lyste med lampa in i bilen och upptäckte bössa i baksätet. Den var laddad, enligt polismannen. Arkivbild: Gettyimages

Fälls för vapenbrott efter vittnesmål från polis

Efter vittnesmål från en polis döms en man i 30-årsåldern i Dalarna för vapenbrott. Rätten finner det klarlagt att mannen fraktade ett laddat kulgevär i kaliber .22 i baksätet på sin bil.

"}}

Den dömde förnekar omständigheterna som rådde då han och en kompis var på väg hem från en skjutbana den 25 september 2021.

Mannen har berättat att han lagt sin .22-bössa på golvet bakom framstolarna i bilen. Han säger att slutstycket på vapnet var tillbakadraget och att han hade magasinet i fickan.

Det överensstämmer inte med den berättelse som en polisman som var med och stoppade bilen berättat. Han säger att han lyste in med en lampa i bilen och upptäckte vapnet som låg i baksätet.

Han kontrollerade vapnet och riktade pipan mot himlen samtidigt som han drog tillbaka slutstycket. Då flög en patron ur och landade på marken.

Den nu dömde mannen och hans kompis har sagt att slutstycket var öppet och att kulan måste ha suttit i någon ”skåra” och ramlat ut.

Tror inte på kompisen

Mora Tingsrätt finner att polismannens berättelse är trovärdig, detaljerad, klar och sammanhängande. Det har inte framkommit något som tycker på att polismannen skulle vilja lämna felaktiga uppgifter, skriver rätten i domen.

Den dömdes kompis uppges ha agerat nervöst under förhöret. Han har lämnat en redogörelse som stämmer med kompisens berättelse och rätten tycker att det framstår som att de båda vännerna kommit överens om vad de skulle säga.

Därför sätter Mora tingsrätt inget värde i kompisens vittnesmål.

Rätten finner det ställ utom rimligt tvivel att mannen uppsåtligen transporterat ett gevär i baksätet i bilen. Det låg synligt och var laddat och därför ska mannen dömas för vapenbrott.

Straffet blir 50 dagsböter a 400 kronor, alltså totalt 20.000 kronor. Han ska också betala sina advokatkostnader på 8.579 kronor och 800 kronor till Brottsofferfonden.