Är EU på väg att svänga i vargfrågan och införa en mer restriktiv hållning? Foto: Gettyimages

EU signalerar hårdare tag mot varg

EU rapporteras inta en ny hållning gentemot de växande vargstammarna i medlemsländerna. Nu vill EU-kommissionen ha in synpunkter från medlemsländerna.

Text-TV rapporterar att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skickat ut ett pressmeddelande:

”Mängder vargflockar i vissa europeiska regioner har blivit en verklig fara för djurbesättningar och kanske även för människor”, skriver von der Leyen.

Hon uppger att redan den nuvarande EU-lagstiftningen gör det möjligt för medlemsländerna att vidta nödvändiga åtgärder mot varg.

EU-kommissionen flaggar även för att ändra vargens skyddsstatus och arbeta med ytterligare flexibilitet i vargfrågan.

Svensk Jakt intervjuar landsbygdsminister Peter Kullgren, KD, som kallar EU-kommissionens utspel för ”den tydligaste signalen hittills från EU i vargfrågan.”

Fick ponny vargdödad

– Det är nog så att det hos många medlemsländer funnits en rädsla för att använda befintliga verktyg i förvaltningen, av rädsla för att kommissionen ska vidta rättsliga åtgärder av olika slag. Andra medlemsstater har helt enkelt varit rädda för repressalier, men med dagens uttalande från kommissionen blir det tydligt att det inte finns någon anledning till sådan oro, utan att man inom det redan existerande regelverket kan göra mycket mer för att förhindra att vargen orsakar skador, säger Kullgren till Svensk Jakt.

Hans slutsats är att EU-kommissionen pekar ut Sverige som ett föredöme i att utnyttja alla möjligheter att förvalta vargstammen.

Jaktjournalen har tidigare rapporterat om Ursula von der Leyens personliga erfarenhet av varg. I september 2022 dödade vargar en ponny som hon ägde.