Mannen hjälpte sin svårt sjuka fru att dö 2019. För det dömdes han till dråp. Drygt fyra år senare kan han nu få tillbaka möjligheten att inneha jaktvapen. Foto: Tommy Hvitfeldt.

Dömd för dödshjälp – nu kan han få tillbaka sina vapenlicenser

Fyra år efter att ha dömts för dråp på sin svårt sjuka sjuka fru som han hjälpt att dö ville mannen ha tillbaka möjligheten att inneha jaktvapen. Polisen sa nej men fick bakläxa i förvaltningsrätten. Nu har kammarrätten fastställt domen.

Jaktjournalen har tidigare berättat om den då 63-årige mannen som 2019 hjälpte sin sjuka fru att injicera en dödlig dos morfin. För det dömdes han för dråp på hustrun och dessutom för ringa narkotikabrott.

Efter att ha tjänat av ett fängelsestraff och när det gått runt fyra år efter det att han hjälpte sin fru att somna in ville han återigen ha möjlighet att inneha vapen. Det då han sedan 40 år tillbaka varit en hängiven jägare.

Polisen nekade honom detta men förvaltningsrätten gav mannen rätt.

Nu fastställer Kammarrätten i Sundsvall domen.

”Vid en samlad bedömning av omständigheterna kring de brott XX har gjort sig skyldig till, den tid som gått sedan dessa, risken för återfall i brottslighet och vad som i övrigt framkommit om hans personliga förhållanden anser kammarrätten att han uppfyller kravet på lämplighet”, fastslår kammarrätten.

Ärendet hänvisas nu återigen till polisen för vidare handläggning.