Två poliser och en IT-tekniker jobbar fallet där minst 100 jaktanläggningar vandaliserats i Kronoberg. Begränsade resurser, anser åklagaren. Foto: Gettyimages

”Begränsade resurser” i utredning kring jaktsabotage

Förundersökningsledaren i fallet med sabotage mot jaktanläggningar i Kronoberg säger att utredningen drivs med begränsade resurser. – Det är två poliser och en IT-tekniker som jobbar med fallet. Vi får se hur långt det räcker, säger åklagare Marcus Sjöstrand.

Ett 20-tal brottsanmälningar har kommit in och det är 100 älgtorn, jaktstugor och åtelplatser som vandaliserats. En man i 30-årsåldern greps natten mot torsdagen i sitt hem i Växjö och häktades på söndagen. – Med tanke på vad som klottrats på tornen, hot som kan anses vara riktade mot hela den svenska jägarkåren, ser jag det som angeläget att vi får stopp på de personer som sysslar med sådant här, säger Marcus Sjöstrand, åklagare i Växjö och förundersökningsledare. Den misstänkte förnekar de brott som läggs honom till last, skadegörelse på jaktanläggningar och två fall av stöld från sin arbetsgivare. Men Marcus Sjöstrand vill inte kommentera hur den häktade mannen resonerar kring brottsmisstankarna.

”Begränsade resurser”

Åtal ska enligt nuvarande plan vara väckt i mitten av augusti. Det står dock klart att Sjöstrand kommer att begära förlängd utredningstid. Han låter förstå att han gärna skulle vilja ha större polisiära resurser för utredningen. – I förhållande till brottens omfattning och karaktär är det begränsade resurser, säger Marcus Sjöstrand.

Har ni någon teknisk bevisning mot den misstänkte? – Vi har teknisk bevisning som vi bearbetar. Mer kan jag inte säga. Som utomstående betraktare kan man tycka att det är märkligt att inte Polisen nationellt hjälper till i utredningsarbetet. Vad säger du om det? – Jag kan inte kommentera vilka kontakter och åtgärder vi diskuterar med Polisen, svarar Marcus Sjöstrand.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21