Tvåfaldiga EM-bronstagaren Cornelia Dagobert drömmer om att kunna proffssatsa på ett VM-guld. Foto: Privat

Ännu ett EM-brons säkrat av Cornelia

Lidköpingstjejen Cornelia Dagobert, 21, är redan svensk och nordisk mästare i jaktskytte. Nyss hemkommen från EM i Italien kan hon även skryta med två EM-brons i jaktkombination. Men det hon allra helst vill ha, är en guldmedalj att ta med sig hem från VM.

"}}

– Jag tycker om allsidigheten. Att man får skjuta både kula och hagel, svarar Cornelia Dagobert när hon får frågan vad det är som lockar med just jaktkombination.

– Men jag tävlar även i sporting, lite vid sidan om. Jaktskyttet är väldigt brett och det är det jag har fastnat för. Dessutom är det bra träning, fortsätter hon.

Lever i skogen

Cornelia Dagobert lever i princip hela sitt liv i skogen. Om dagarna jobbar hon som skogsarbetare i faderns företag. Så snart hon kommer hem svidar hon om, för jakt, och ger sig sedan ut i skogen igen.

– I vår släkt jagar nästan alla, så jag har jagat sedan barnsben. Det blir en hel del jakt när man, som vi, har fyra gråhundar att hålla igång, skrattar Cornelia

– Det är härligt att vara ute i friska luften och att kunna njuta av vår svenska miljö, fortsätter hon.

Helst jagar Cornelia Dagobert högvilt, tillsammans med sina fyra gråhundar. Foto: Privat

Jagar med hund

Helst jagar Cornelia Dagobert högvilt – älg och vildsvin.

– Då får man vara på sin vakt. Speciellt när man jagar vildsvin. Man måste både kunna tänka på hur man själv rör sig och på hur man jobbar som hundförare. Jag tycker om att jaga med hund. Det är roligt att följa deras utveckling när man jagar ihop, förklarar hon.

Delad EM-glädje

Sitt första EM-brons tog Cornelia Dagobert 2019, före pandemin. När hon för några dagar sedan gjorde om prestationen lyckades hon samtidigt slå svenskt rekord.

Till prisceremonin fick hon sällskap av kompisen Jessica Eriksson från Vindeln, som gav Sverige en fjärdeplats.

– Jag och Jessica känner varandra sedan flera år tillbaka. Jag gläds mycket åt hennes placering. Det är roligt när man kommer så tight i en så stor tävling, säger Cornelia.

Proffsdröm om VM

Nu är hon hemma i Lidköpingsskogarna igen, med nya tävlingsprestationer i sikte.

– Mitt mål är att ta VM-guld. Det har jag nu några år på mig att lyckas med. Drömmen vore att kunna tävlingssatsa lite mer professionellt. Även att bara ha några få, mindre, sponsorer underlättar när man siktar på att vinna världsmästerskap, avslutar Cornelia Dagobert.