Tio jaktlag i Harbergets älgskötselområde i Dalarna ställer in älgjakten på 23.000 hektar mark - på grund av vargar och älgbrist. Foto: Gettyimages

Älgskötselområde i Dalarna ställer in årets älgjakt

Harbergets älgskötselområde med 23.000 hektar mark i Dalarna beslutade på söndagen att ställa in årets älgjakt.- Vi har tio vargar i området och älgstammen är inte jaktbar längre, säger Sven-Gunnar Jansson, ordförande i älgskötselområdet.

"}}

I fjol blåste man av älgjakten efter fem dagar – på grund av älgbrist (se länk nedan). Nu har de tio jaktlagen i älgskötselområdet enats om att det inte blir någon älgjakt alls i år.

Det är 23.000 hektar mark, som ligger i kommunerna, Gagnef, Borlänge och Insjön. Det är 93 procent privatägd skog.

I området ligger Gimmenreviret, där det finns ett vuxet alfapar som i år har sex valpar, enligt jägarna.

”Katastrof”

Länsstyrelsens personal har säkrat DNA efter alfaparet och fyra valpar i år.

– Dessutom har det observerats två vargar till. Tiken fick vi DNA ifrån. Och så har vi björn och nästan inte en enda kalv överlever till hösten. Fortsätter vi bara skjuta vuxna älgar kommer vi att utrota stammen, säger Sven-Gunnar Jansson.

Enligt Fredrik Perols, besiktningsman på länsstyrelsen, är det en vargtik på vandring som registrerats inom Gimmenrevirets gränser.

– Vi har avskjutningsstatistik från älgjakterna 30 år tillbaka och nu måste det göras någonting åt vargarna. De kan inte bara få bli fler och fler – det är redan katastrof, säger Sven-Gunnar Jansson.