Skärmdump från Älgskolan och Jessika Lagrelius.

Älgskolan - ny satsning för landets skolbarn

SVT-succén Den stora älgvandringen letar sig in på landets skolor. Nu får elever lära sig mer om djur och natur - tack vare ett projekt från SLU.

I samband med att Den stora älgvandringen började sändas på SVT Play i år lanserade Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, en rad lektionsmaterial riktat till elever från förskola till gymnasiet. Satsningen är webbaserad och kallas Älgskolan.

- Varje år har vi fått samtal och frågor från lärare och klasser om vi kan göra nåt mer för dom. Vissa klasser inleder faktiskt dagen med att en stunds tittande, berättar Jessika Lagrelius, projektledare för Skogslabbet, SLU:s läromedel om skog.

Bland annat finns där quiz - som fått stort intresse.

- Redan innan 1 maj hade quizen gjorts 25.000 gånger. Intresset är otroligt, säger Lagrelius.

Tillsammans med en pedagoger har en rad olika övningar tagits fram. Det handlar bland annat om älgbingo för de små till mer lärfokus till de äldre.

- Det handlar om allt från populationsekologi till redan diskussionsövningar där man får värdera åsikter om jakt, trafikolyckor och annat, berättar Jessika Lagrelius och fortsätter:

- I gymnasiet får eleverna lära sig reflektera och argumentera. Det är bra kunskaper. Det handlar i förlängningen inte enbart om älg utan om skog i allmänhet.

Poängen är att få allt fler barn och unga att intressera sig för djur och natur, samt hur djur och växter samspelar med människan.

- Vi har fått väldigt mycket positiv respons för den här satsningen, säger Jessika Lagrelius.