Vad gör du med bär, kött och svamp från området drabbat av Afrikansk svinpest?Foto: Josefine Julén/Getty Images

Afrikansk svinspest: Så gör du med svamp och kött från det drabbade området

Finns det någon risk att äta kött från vilt i område med afrikansk svinpest? Vad gör man med svamp och bär plockade i det drabbade området? Hur desinficerar man sin hund?Statsepizootolog Karl Ståhl svarar.

Vad händer om man äter kött från ett vildsvin smittat med Afrikansk svinpest?
– Ett smittat djur som är sjukt blöder i alla organ, då äter man det inte. Det ser inte gott ut. Men det är ofarligt. Ett smittat djur som man inte ser några symptom på är ett friskt djur, det är ingen fara att äta, säger Karl Ståhl till Jaktjournalen och fortsätter:

– Men man kommer inte få jaga i det drabbade området och inte ta ut vildsvinskött från området heller.

Statsepizootolog Karl Ståhl, SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Vad gör man med viltkött från trakten, måste man tömma frysboxen?
– Absolut inte. Men däremot får man inte slänga det som finns i frysboxarna ute i naturen och inte heller åtla med det.

Svamp från området går att äta. Men stek/förväll den först! Foto: Josefine Julén

Vad gör man med svamp man plockat i området?
– Stek den! Risken med svamp är extremt liten. Det är om det kan vara vildsvinsträck på den, men ser man inget så är det inget (virus) som överlever. Det krävs skyddande material för att det ska överleva.

Hur är det med bär från området, som man kanske äter utan att de tillagas?
– Samma sak. Det man plockat innan kommer det inte vara någon återkallelse på, tillexempel. Människor kan inte bli sjuka. Däremot är det inte lämpligt om man plockat massa bär där, att nu slänga dem i annan del av Sverige, eller i naturen.

Släng inte bär du plockat i det drabbade området i naturen. Foto: Getty Images

– Vi vet ännu inte hur mycket kommersiell svamp- och bärplockning det varit i området, men det kommer vi ta reda på, säger Karl Ståhl och fortsätter:

– Att man inte vill ha folk i skogen som plockar svamp och bär är för att de riskerar att människor riskerar att föra smittan vidare med till exempel kläder. Men också att de kan störa vildsvinen så de försvinner bort från området.

Skor och kängor är relativt lätta att sanera, men hur gör man med sin hund?
– Man tvättar och schamponerar den. De rekommendationerna har vi haft länge till jaktturister. Har man dyra läderkläder som inte kan tvättas, så kan man lägga dem i en bastu till exempel. Över en viss temperatur dör viruset snabbt.

Duscha hunden med schampo för att minska risken för smittspridning. Foto: Josefine Julén

• Rengör noggrant kläder, utrustning och skor. Det är mycket viktigt att tvätta bort blodstänk. Tvätta gärna i maskin. Men du kan också placera utrustning i en bastu med en temperatur över 60 grader i 30 minuter.

• Tvätta hunden om du haft med en sådan. Se också till att hundens pejlhalsband, skyddsväst och annan utrustning också tvättas ordentligt.

• Besök inte grisbesättningar inom 48 timmar från det att du kommer hem från ett drabbat område eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

• Jaga inte och besök inte foderplats eller åtel för vildsvin inom 48 timmar från det att du kommer hem från ett drabbat område eller ett besök i en utländsk grisbesättning.

källa: www.sds-web.se

Det finns flera saker som vi alla kan hjälpas åt med för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige.

Släng matrester i soporna. Lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar.

Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest finns.

Kompostera ditt matavfall i sluten behållare som vildsvin inte kan komma in i.

Rapportera fynd av sjuka eller självdöda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Källa: Jordbruksverket

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden. Det är därför förbjudet att föra med sig kött och köttprodukter från tamsvin och vildsvin från vissa zoner inom de länder där smittan upptäckts.

I delar av Afrika har vårtsvin och möjligen andra vilda grisdjur, vilka är symtomlösa smittbärare, betydelse för smittspridningen. Virus kan även föröka sig i mjuka fästingar och spridas via dessa

 

Källa: SVA