Det har kommit in mer än dubbelt så mycket pengar som Halvor Sveen och ledningen för Ytre Rendal jakt- och fiskeförening hoppades på. Nu är planen att pengarna ska fonderas för kommande vargjakter. Foto: Privat och Gettyimages, montage

113.670 kronor till plogning åt vargjägare – nu skapas en fond

Det har kommit in mycket mer pengar än det var tänkt i insamlingen till snöröjning i den norska vargjakten.- Pengarna som blir över ska läggas i en fond för kommande vargjakter, säger Halvor Sveen.

"}}

Jaktjournalen berättade förra veckan om den succéartade insamling som Ytre Rendal jakt- och fiskeförening i Norge startade.

Man hoppades få in 50.000 kronor för att täcka dieselkostnaderna för Halvor Sveen och de andra personer som plogat vägarna inför jakten.

Det är cirka en meter snö i området och vargjakten hade inte kunnat genomföras utan plogningar.

113.670 kronor

Redan efter ett dygn hade det kommit in 50.000 kronor i insamlingen och i skrivande stund är summan 113.670 kronor.

– Helt fantastiskt. En värnarförening som ville samla in pengar för att stoppa vargjakten fick in 5.000 kronor. Det här visar att det är fler som vill ha vargjakt, säger Halvor Sveen och skrattar förtjust.

Han berättar att ledningen inom föreningen Ytre Rendal jakt- och fiskeförening nu beslutat att fondera pengar som blir över.

Ur fonden ska det kunna tas medel vid kommande vargjakter och plogningar.

– De ska ha möte om fonden idag. Det gäller att allt blir rätt, så att inte blir problem med skattemyndigheterna. Pengarna ska gå till att täcka kostnader för plogning vid vargjakt, säger Halvor Sveen.

Fejkade namnunderskrifter

En annan nyhet kring insamlingen är att kända värnare dök upp i insamlingstråden som donatorer. Bland annat hade någon undertecknat med Ola Elvstuens – den tidigare klimat och miljöministern i Norge.

Det gillade inte värnarföreningen Rovviltets Röst, som lämnade in en anmälan.

– Det var väl folk som ville skoja lite. Anmälningen ledde till att alla namnen på de som gett pengar blev anonyma, kommenterar Halvor Sveen.

Två vargar har i år skjutits i området där Halvor Sveen och de andra volontärerna plogat.