Jaktnyheter

Nya uppgifter om vargvalparna i Långbogen

Spillning har hittats från två vargvalpar som fötts under 2020. En av dem är en tik. Könet på den andra har inte kunnat konstateras. Foto: Gettyimages.

Minst två valpar har fötts under 2020 i det relativt nybildade Långeboreviret i Östergötland. Detta visar analys av insamlad spillning.

"}}

I somras fälldes den vuxna vargtiken i Långeboreviret mellan Borensberg och Finspång i Östergötland. Beslut om skyddsjakt fattades efter upprepade angrepp på tamboskap. Reviret etablerades 2017/2018 och en kull med sju valpar konstaterades 2019. När vargtiken obducerades hittades ärrvävnad på livmodern och nu har två valpar identifierats via DNA-analys av spillning.

– Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Så sent som den 1 december spårades sex vargar tillsammans i reviret. Vi kommer att fortsätta att söka av området för att se hur många individer det finns i området, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Exakt hur många vargar som i dagsläget finns i reviret är enligt Länsstyrelsen i Östergötands län oklart. Det finns observationer och fynd som visar att vargarna har rört på sig både inom länet och i angränsande län.

–Vi hoppas på gott om spårsnö i vinter och att vi efter inventeringen ska ha mer kunskap om individerna i Långbogenreviret, säger Mia Kjällander i ett pressmedelande.