Ny vargattack i Hedemora i natt

Hedemora (JJ) Vargar fortsatte härja i flera byar i Hedemora i natt. Tre får dödades på en gård bara någon kilometer från den gård där en sällskapshund blev ihjälbiten. Och i en annan granngård blev ett tiotal personer vittne till hur två vargar jagade hästar.

Jaktjournalen berättade på tisdagen om den sällskapshund som dödades av en varg på en gårdsplan i en by i Hedemora.

Under kvällen och natten drabbades andra djurägare av vargarnas framfart. Jaktjournalen har talat med en kvinna som kom åkande i en by i Hedemora vid 23-tiden tillsammans med fyra kompisar.

– Vi såg ett djur och trodde först att det var ett vildsvin, men det såg lite märkligt ut för den hoppade liksom fram. När vi stannade bilen såg vi att det var två vargar inne i hästhagen där det stod fyra hästar. I en annan hage intill hade andra hästar panik och sprang omkring i full fart, berättar kvinnan.

Ytterligare en bil stannade på platsen, även i den färdades fyra kvinnor.

Sjuk varg?

– Vi busvisslade och då observerde vargarna oss och sprang upp och ställde sig i skogsbrynet. Då kom hästägaren ut med kikare och såg vargarna han också, berättar kvinnan.

Senare på natten inträffade en vargattack mot får i en by i närheten.

– Det är tre får dödade. Jag håller på med besiktningen just nu, berättar länstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, när Jaktjournalen når honom på onsdagsmorgonen.

Han får nu fullt upp med att sätta upp akutstängsel kring fårhagen på den drabbade gården, samt kring en annan fårhage i närheten.

Kvinnan som var med i sällskapet som såg vargarna i hästhagen tror att den ena av vargarna är sjuk på något sätt.

– Den var otroligt mager och såg ut att ha någon slags hudåkomma. Den såg definitivt inte ut att må bra, säger kvinnan.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser