Jaktnyheter

Ny spännande dokumentärfilm om ”Projekt Varg” under produktion

Ny dokumentär om vargens etablering i Mellansverige är på gång. Filmmakarnas ambition är att presentera sanningen om Projekt Varg och dess efterspel. Foto: Gettyimages

Journalisten Leif Andersson och regissören Ulla-Carin Grafström har i flera år jobbat med att kartlägga etableringen av varg i Mellansverige i skarven mellan 1970- och 1980-talet. I en unik dokumentär går de till botten med vad som egentligen hände i ”Projekt varg” och i dess efterspel.

"}}

I drygt sju års tid har Leif Andersson gått igenom all skriftlig dokumentation mellan myndigheter, organisation och privatpersoner. Han har plockat fram ett stort antal dokument och brevväxlingar på Naturhistoriska riksmuseet, Naturvårdsverket och Kungliga biblioteket.

Ulla-Carin Grafström och Leif Andersson gör film om vargens återkomst.

Därtill har han tillsammans med Ulla-Carin Grafström sökt upp och intervjuat i stort sett alla som haft en koppling till ”Projekt varg”, som sjösattes av Naturskyddsföreningen 1971. I januari 1979 dokumenterades efter många år av frånvaro, en ensam varghanne i Värmland. Tre år senare 1982 dök en vargtik upp och året efter fick tiken valpar.

– Jag vill få fram sanningen om hur etableringen kunde ske, säger Leif Andersson och fortsätter.

– Det finns en massa rykten som florerar. Det är hästtransporter, det är hägn och det är historier om att Svenska Jägareförbundet ligger bakom utsättningen. Alla dessa rykten förblir just rykten. Det finns inga belägg för att något sådant skett. Däremot finns det spännande dokumentation och uppgifter från flera oberoende källor om hur etableringen kunde ske, och som vi kommer presentera i dokumentären.

Inget mer hyckleri

Leif Anderssons ambition är att både den breda allmänheten samt myndighetspersoner och politiker ska förstå hur vi hamnat där vi nu befinner oss.

– Jag vill att man ska sluta hyckla. Om vi nu kan bevisa att de första vargarna i Mellansverige som dök upp 1979 och 1982 inte kom dit av egen maskin, så vore det inte så kontroversiellt att minska den svenska vargstammen rejält samtidigt som vi också för in nya gener på samma sätt som då.

All research och alla intervjuer är genomförda. Nu ska filmmakarna klippa materialet. Filmen beräknas vara klar i april 2023.

Tror du SVT kommer visa den?
– Jag vet inte, säger Leif Andersson.

”Bromsklossar”

– Det finns sannolikt bromsklossar inom SVT som inte har lust att den ska visas där. Vår ambition som journalister är att berätta sanningen och det finns i så fall andra medier vi kan använda. Vi kommer lägga ut all dokumentation vi fått tag på till allmän beskådan i samband med att dokumentären är klar.

För att hjälpa till med finansieringen av projektet har ett kickstarterprojekt inletts. Alla som är intresserade av att dokumentären färdigställs kan vara med och sponsra.

Här går det att se en trailer för filmen.