Jaktnyheter

Ny forskning: Hundnosen uppfattar värme på avstånd

Hundnosen har flera funktioner, har forskarna upptäckt. Foto: Gettyimages
Hundens nos är inte bara ett fantastiskt luktorgan. Nu har forskarna kommit på att nosen även fungerar som temperaturindikator.
Lunds universitet berättar om upptäckten som gjorts av forskare i Lund och Budapest. ”Med sin kalla nosspegel kan en hund på avstånd känna värmen från ett annat djur eller en människokropp”, skriver Lunds universitet på sin hemsida. Beteendeförsök med hundar visar att de på 1,6 meters avstånd väljer en liten kroppstempererad yta framför en lika stor kall yta. Forskarna tror att det är den nakna huden på hundens nosspegel som ger hunden möjlighet att känna värme på avststånd. Signalerna sätter igång hjärnaktivitet som forskarna kunnat registrera.

Nosen ska vara kall

Studien anses ge vägledning för vilka hundraser som är mest lämpade för exempelvis jakt. Slutsatsen är att hundens nos måste vara kall för att kunna hitta en värmekälla. – Våra resultat gör att det blir lätt att välja bort raser som inte kan kyla ner nosen på grund av hård avel. Sedan kan jaktträningen bli mycket mer effektiv om man inte bara använder föremål som luktar utan också utstrålar värme, säger Ronald Kröger, professor vid Lunds universitet.