Jaktnyheter

Nu blir det rättegång om Dreverklubbens försvunna miljon

En miljon kronor försvann från Svenska Dreverklubbens kontaot. Nu åtalas en före detta förtroendevald. Bild: Kjell Brännström och Gettyimages, montage

En tidigare förtroendevald i Svenska Dreverklubben ställs inför rätta i december, åtalad för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. Mannen misstänks ha förskingrat en miljon kronor från Dreverklubbens bankkonto.

"}}

– Vi kommer att kräva tillbaka pengarna, säger Lars Rystedt, ordförande i Svenska Dreverklubben, till Jaktjournalen.

Hela historien började med att Dreverklubbens styrelse gick med på den förtroendevaldes förslag, att öppna ett bankkonto i en lokal bank och föra över en miljon kronor från föreningens konto i Nordea. Detta för att den lokala banken till skillnad från Nordea uppgavs betala ränta på insatt kapital.

Av förundersökningen framgår det att det nya kontot inte genererade någon ränta.

– Pengarna var fonderade för att användas till uppbyggnaden av systemet Dreverdata, där inblandade kommunicerar anmälningar och uppgifter om drevprov, utställningar och viltspårsprov, berättar Lars Rystedt.

67 öre kvar

Den nu misstänkte mannen startade bankkontot i augusti 2015 hos den lokala banken och en miljon kronor fördes över till kontot från Dreverklubben. Mannen var den ende som hade tillgång till kontot och innehade en koddosa att göra transaktioner med.

Under de påföljande åren fick föreningens ekonomiansvariga kontoutdrag från banken som visade att det fanns cirka en miljon kronor på kontot. Nu anser åklagaren i målet att det är lett i bevis att den åtalade mannen förfalskat årsbeskeden.

I slutet av 2019 beslutade Dreverklubben att pengarna på kontot hos den lokala banken skulle återföras till Nordea. Mannen lovade att göra det men saken dröjde och till slut kontaktade föreningens ekonomiansvariga den lokala sparbanken och fick veta att det endast fanns 67 öre på kontot.

Förnekar brott

Polisen och åklagare har funnit att kontot tömts genom sammanlagt 21 uttag – pengar som gått via den åtalade mannens bankkonto.

Den misstänkte förnekar brott. Det är inte han som gjort överföringarna, det är inte han som förfalskat årsbeskeden, säger han. Mannen beskriver sin ekonomiska situation som kaotisk och säger i något förhör att han inte märkt att det kommit in pengar på hans personliga konto.

I något annat förhör säger han att han trodde att pengarna var ersättning för utlägg han haft i uppdraget som förtroendevald i Dreverklubben.

– För att klara uppbyggnaden av Dreverdata fick vi höja medlemsavgiften från 350 till 400 kronor. Dessutom gick ett antal lokalklubbar in som garanter för kostnaderna. Men nu behövde vi aldrig utnyttja lokalklubbarnas pengar – eftersom coronaläget gjorde verksamheten billigare, säger Lars Rystedt.

Rättegången mot den misstänkte hålls i Jönköpings tingsrätt den 7 december och om det blir fällande dom kommer Dreverklubben att kräva en miljon kronor av mannen.