Jaktnyheter

Norskt beslut om jakt på fyra vargrevir som delas med Sverige

Om de norska rovviltnämnderna får igenom sin plan kommer fyra gränsrevir som delas med Sverige att tömmas. Foto: Gettyimages

De norska rovviltnämnderna har beslutat om vinterns vargjakt. Fyra gränsrevir som delas med Sverige ska tas bort helt - under förutsättning att Sverige också fattar beslut om jakt i reviren.

"}}

Norges Jägar- och fiskarförbund, NJFF, skriver på sin webbsida att gränsreviren Juvberget och Kockohonka redan är avtalade med Sverige att jagas. Var eller när de svenska myndigheterna gett klartecken till det framgår inte av NJFF:s rapportering.

Det var vid ett möte i fredags som rovviltnämnderna 4 och 5 fattade beslut om förestående licensjakten på varg i Norge.

Gränsreviren som norrmännen vill tömma är Juvberget, Kockohonka, Ulvåa och Fjornshöjden.

Dessutom innebär det norska beslutet att 14 vargar utanför den så kallade vargzonen, en smal rimpa av Norge som gränsar till Sverige, får skjutas.

Juridiska processer

– I stort sett alla gränsrevir i Norge delas med Värmland på den svenska sidan. Vi är positiva till jakt i gränsreviren, men nu ska man tänka på att det är rovviltnämnderna som beslutat det här. Sedan kommer det att bli överklaganden och juridiska processer både i Sverige och Norge, säger Gunnar Glöersen, jägarförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, till Jaktjournalen.

Han pekar på hur det blev i jakten i fjol. Överklaganden i Norge gjorde att det inte blev klart med jakt förrän när det återstod tre jaktdagar. Och i Sverige tilldelade man endast tre vargar i gränsrevir – vilket gjorde att reviren inte kunde tömmas.

Knut Arne Gjems är ledare för Norges jägar- och fiskarförbund och han hade hoppats på mer omfattande vargjakt i Norge.

– Mot bakgrund av att vi under flera år har legat över beståndsnivån som Stortinget fastslagit, menar vi att det finns utrymme för en större jakt på varg än det rovviltnämnderna nu beslutat om, säger Knut Arne Gjems på förbundets hemsida.

Långt över beståndsmål

Norge beräknas ha 120 vargar idag. Stortingets beståndsmål är mellan fyra och sex vargrevir med valpar, alltså mellan 40 och 60 vargar.

Jakt i fyra gränsrevir plus 14 vargar att skjuta utanför vargzonen, motsvarar jakt på 34 vargar i Norge.

Senast den 1 oktober ska länsstyrelserna i Sverige meddela hur många vargar som får skjutas i den svenska licensjakten.