Jaktnyheter

Rättsligt okej till norsk vargjakt i gränsreviren

Den norska vargjakten i reviren som delas med Sverige återupptas. På fredagen upphävde lagmannsretten jaktstoppet. Foto: Gettyimages

Oslo tingsrätts stopp i vargjakten i gränsreviren upphävs nu av lagmannsretten. Norska regeringen meddelar att jakten ska startas snabbt. Frågan är vad som händer om vargarna då väljer att gå över på den svenska sidan, där jakten är avlyst.

"}}

– Jag är nöjd med att en enig lagmannsrett slagit fast att statens beslut den 20 december 2022, om jakt tre vargflockar inom vargzonen är lagligt, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide på den norska regeringens hemsida.

Precis som i Sverige emotsätter sig norska värnarorganisationer all jakt på rovdjur. De överklagade bland annat jakten i tre gränsrevir som delas med Sverige – Kockohonka, Juvberget och Ulvåa.

Oslo tingsrätt har haft två förhandlingar och båda gångerna stoppat jakten. Staten överklagade till lagmannsretten och på fredagen kom besked att stoppet i jakten upphävs.

”Två-tre vargar kvar”

På den svenska sidan har jakt bedrivits men är nu avlyst. I Kockhohonka sköts hela tilldelning, alltså sex vargar.

– I Kockohonka är vår bedömning att det finns två-tre vargar kvar, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

I gränsreviren Juvberget och Ulvåa har den svenska jakten bedrivits i ett gemensamt jaktområde. Sju av tolv vargar sköts, sedan avblåstes jakten eftersom kvarvarande vargar valde att vistas i Norge.

Efter den senaste domen i lagmannsretten i Norge kommer nu den norska jakten i reviren att dras igång.

Utökad tilldelning?

En möjlighet är då att vargarna väljer att gå över landsgränsen till Sverige.

– Den risken finns – vi får se hur länsstyrelsen agerar, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet.

Förbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson, hoppas att länsstyrelsen får möjlighet att starta jakten igen på den svenska sidan.

– Vi jobbar på utökad tilldelning, säger Anders Olsson.