Norsk alfavarg spårad utanför reviret – i Sverige

Alfahanen i norska reviret Hoböl har plötsligt börjat vandra utanför sitt normala hemområde och har konstaterats med två DNA-prover i Sverige.

Inom röda markeringen till vänster: Hobölreviret och de platser där alfahanen och tre årsvalpar konstaterats i vinter. Röda ringen till höger: Två platser i Sverige där hanen konstaterats i mars. Karta: Rovbase.se. Bild: Gettyimages, montage

Hanen är född 2015 och fick förra året valpar tillsammans med en tik i norska Hobölreviret, som ligger sydost om Oslo.

I mars dök han upp strax nordost om Årjäng i Sverige. Två DNA-prover på avföring, tagna den 13 mars, visar att han lämnat sitt hemrevir och korsat landsgränsen.

Personal inom den norska vargförvaltningen skriver skriver i Rovbase på Internet att hanen och tre årsvalpar är spårade i vinter i Hoböl. Var tiken är vet man inte.

– Antingen har han gjort en liten sväng utanför reviret – vilket inte är ovanligt om de förlorar sina honor. Antingen går han tillbaka eller så byter han område, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser