Annons
Norsk alfavarg spårad utanför reviret - i Sverige - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan DNA-prov
Inom röda markeringen till vänster: Hobölreviret och de platser där alfahanen och tre årsvalpar konstaterats i vinter. Röda ringen till höger: Två platser i Sverige där hanen konstaterats i mars. Karta: Rovbase.se. Bild: Gettyimages, montage
Norsk alfavarg spårad utanför reviret - i Sverige
Alfahanen i norska reviret Hoböl har plötsligt börjat vandra utanför sitt normala hemområde och har konstaterats med två DNA-prover i Sverige.
Hanen är född 2015 och fick förra året valpar tillsammans med en tik i norska Hobölreviret, som ligger sydost om Oslo. I mars dök han upp strax nordost om Årjäng i Sverige. Två DNA-prover på avföring, tagna den 13 mars, visar att han lämnat sitt hemrevir och korsat landsgränsen. Personal inom den norska vargförvaltningen skriver skriver i Rovbase på Internet att hanen och tre årsvalpar är spårade i vinter i Hoböl. Var tiken är vet man inte. – Antingen har han gjort en liten sväng utanför reviret – vilket inte är ovanligt om de förlorar sina honor. Antingen går han tillbaka eller så byter han område, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!