Norsk alfavarg spårad utanför reviret – i Sverige

Alfahanen i norska reviret Hoböl har plötsligt börjat vandra utanför sitt normala hemområde och har konstaterats med två DNA-prover i Sverige.

Inom röda markeringen till vänster: Hobölreviret och de platser där alfahanen och tre årsvalpar konstaterats i vinter. Röda ringen till höger: Två platser i Sverige där hanen konstaterats i mars. Karta: Rovbase.se. Bild: Gettyimages, montage

Hanen är född 2015 och fick förra året valpar tillsammans med en tik i norska Hobölreviret, som ligger sydost om Oslo.

I mars dök han upp strax nordost om Årjäng i Sverige. Två DNA-prover på avföring, tagna den 13 mars, visar att han lämnat sitt hemrevir och korsat landsgränsen.

Personal inom den norska vargförvaltningen skriver skriver i Rovbase på Internet att hanen och tre årsvalpar är spårade i vinter i Hoböl. Var tiken är vet man inte.

– Antingen har han gjort en liten sväng utanför reviret – vilket inte är ovanligt om de förlorar sina honor. Antingen går han tillbaka eller så byter han område, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.
ANNONS ▼

Annonser