Norsk alfavarg spårad utanför reviret – i Sverige

Alfahanen i norska reviret Hoböl har plötsligt börjat vandra utanför sitt normala hemområde och har konstaterats med två DNA-prover i Sverige.

Inom röda markeringen till vänster: Hobölreviret och de platser där alfahanen och tre årsvalpar konstaterats i vinter. Röda ringen till höger: Två platser i Sverige där hanen konstaterats i mars. Karta: Rovbase.se. Bild: Gettyimages, montage

Hanen är född 2015 och fick förra året valpar tillsammans med en tik i norska Hobölreviret, som ligger sydost om Oslo.

I mars dök han upp strax nordost om Årjäng i Sverige. Två DNA-prover på avföring, tagna den 13 mars, visar att han lämnat sitt hemrevir och korsat landsgränsen.

Personal inom den norska vargförvaltningen skriver skriver i Rovbase på Internet att hanen och tre årsvalpar är spårade i vinter i Hoböl. Var tiken är vet man inte.

– Antingen har han gjort en liten sväng utanför reviret – vilket inte är ovanligt om de förlorar sina honor. Antingen går han tillbaka eller så byter han område, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼