Norsk alfavarg spårad utanför reviret – i Sverige

Alfahanen i norska reviret Hoböl har plötsligt börjat vandra utanför sitt normala hemområde och har konstaterats med två DNA-prover i Sverige.

Inom röda markeringen till vänster: Hobölreviret och de platser där alfahanen och tre årsvalpar konstaterats i vinter. Röda ringen till höger: Två platser i Sverige där hanen konstaterats i mars. Karta: Rovbase.se. Bild: Gettyimages, montage

Hanen är född 2015 och fick förra året valpar tillsammans med en tik i norska Hobölreviret, som ligger sydost om Oslo.

I mars dök han upp strax nordost om Årjäng i Sverige. Två DNA-prover på avföring, tagna den 13 mars, visar att han lämnat sitt hemrevir och korsat landsgränsen.

Personal inom den norska vargförvaltningen skriver skriver i Rovbase på Internet att hanen och tre årsvalpar är spårade i vinter i Hoböl. Var tiken är vet man inte.

– Antingen har han gjort en liten sväng utanför reviret – vilket inte är ovanligt om de förlorar sina honor. Antingen går han tillbaka eller så byter han område, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser