Mer än var tredje person i Arjeplog har vapenlicens

Norrbotten ligger i topp när det gäller hur stor del av befolkning som har vapenlicens. I Arjeplog är mer än var tredje innevånare vapeninnehavare.

38 procent av befolkningen i Arjeplog har vapenlicens. Foto, Gettyimgaes och Eniro, montage

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt uppgifterna, som återges av bland annat SVT Norrbotten.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt i riket har 590 000 personer, 6 procent av befolkningen, vapenlicens.

Norrbotten har i särklass flest licensinnehavare sett till folkmängden.

Så här ser siffrorna ut för de norrbottniska kommunerna, i procent:

Arjeplog 38, Jokkmokk 29 , Pajala 28, Överkalix 27, Arvidsjaur 25, Övertorneå 24, Gällivare 21, Kiruna 20, Kalix 18, Älvsbyn 17, Boden 14, Piteå 12, Luleå 11, Haparanda 11.

I Malmö har 2 procent av befolkningen vapenlicens.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser