Mer än var tredje person i Arjeplog har vapenlicens

Norrbotten ligger i topp när det gäller hur stor del av befolkning som har vapenlicens. I Arjeplog är mer än var tredje innevånare vapeninnehavare.

38 procent av befolkningen i Arjeplog har vapenlicens. Foto, Gettyimgaes och Eniro, montage

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt uppgifterna, som återges av bland annat SVT Norrbotten.

– Vanligast förekommande ändamålen för legalt vapeninnehav är jakt, följt av målskjutning. Troligtvis är det så att intresset för dessa ändamål är större i vissa delar av landet, säger Joakim Norenhag, processutvecklare och jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt i riket har 590 000 personer, 6 procent av befolkningen, vapenlicens.

Norrbotten har i särklass flest licensinnehavare sett till folkmängden.

Så här ser siffrorna ut för de norrbottniska kommunerna, i procent:

Arjeplog 38, Jokkmokk 29 , Pajala 28, Överkalix 27, Arvidsjaur 25, Övertorneå 24, Gällivare 21, Kiruna 20, Kalix 18, Älvsbyn 17, Boden 14, Piteå 12, Luleå 11, Haparanda 11.

I Malmö har 2 procent av befolkningen vapenlicens.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser