Jaktnyheter

Mejlbombning – slaget om de svenska vargarna är i full gång

Värnare och jägare uppmanas att mejla EU om vargen. Slaget om vargstammen är i full gång. Foto: Gettyimages, montage

Både värnarorganisationer och jägarorganisationer uppmanar människor att mejla till EU om den svenska vargstammen. Kommissionen ska mejlbombas för att påverkas i sin vargpolitik.

– Ju fler jägare som svarar på konsultationen desto bättre underlag får EU-kommissionen, därför uppmanar vi medlemmarna att skicka in ett svar, säger Jägareförbundets kommunikationschef, Magnus Rydholm, på förbundets webb.

Det är utspelet från EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, om vargarna som utlöst febril aktivitet bland företrädare för organisationer med intresse i hur vargpolitiken utvecklas.

Minskat skydd?

Ursula von der Leyens uttalanden har tolkats som att EU vill ha hårdare tag mot vargar. En fråga gäller vilken skyddsstatus vargen ska ha i EU – som nu, strikt skyddad, eller skydd som medger en mer flexibel förvaltning.

EU-kommissionen vill veta vad Europas befolkning tycker om vargen. Den som vill yttra sig i ärendet har fram till den 22 september på sig att skriva till kommissionen.

Svenska Rovdjursföreningen har tillsammans med andra värnarorganisationer i Europa skickat in ett protestbrev till EU. Föreningen har också skrivit öppet brev till landets länsstyrelser – för att kommande vinters vargjakt ska bli så liten som möjligt.

Rovdjursföreningen uppmanar sina sympatisörer att också mejla till länsstyrelserna.

Naturskyddsföreningen uppmanar människor att skriva till kommissionen och protestera mot planerna på att minska vargens skydd. Föreningen tillhandahåller ett färdigskrivet mejl.

Jägarförbund agerar

Även jägarorganisationerna uppmanar människor att skriva till EU om vargarna. Jägareförbundet har låtit sammanställa en färdig text som kan kopieras och skickas in.

– Vi har noterat att föreningar som är emot vargjakt har uppmanat sina sympatisörer att protestera. Istället vill vi erbjuda jägarna möjligheten att visa stöd för att luckra upp de stelbenta EU-reglerna. Vill man inte skriva en text själv så kan man använda hela eller delar av vårt förslag, säger Magnus Rydholm på Jägareförbundet på organisationens webb.

Även Jägarnas Riksförbund uppmanar människor att skriva till EU-kommissionen.

– Det är mycket viktigt att jägare och annan allmänhet passar på och gör sina röster hörda. Vi tar vårt ansvar så att politikerna inte kan gömma de viktiga frågorna, säger Sven-Olof Sandberg, vice ordförande i JRF, i medlemstidningen.