Jaktnyheter

Martin och gråhunden Grom nobbas championat på björn

Martin Brenne och hans gråhund Grom med ett av diplomen som dokumenterar ett förstapris på björn. Ekipaget har tre förstapris till men nekas championat. Foto: Privat

Martin Brennes duktiga gråhund har tagit fyra förstapris på björn och har utställningsmeriten. Men något championat får han inte registrerat på hunden.
- Jag tycker att det är djävligt dåligt, säger Martin Brenne.

"}}

Ärrade björnjägaren Rasmus Boström, som jagar björn med flera typer av hundar och även sitter med i provkommittén som bedömer hundarna i björnproven, tror inte sina öron.

– Det låter svinkonstigt, säger Rasmus Boström.

Det har skjutits mängder med björnar för gråhunden Grom och hösten 2018 beslutade sig Martin för att starta honom på Plotthundsklubbens jaktprov på björn, som är öppet för alla raser.

Fyra förstapris

Han tog ett förstapris 2018 och ett förstapris 2019 med Grom.

– 2020 stod jag över eftersom Plotthundsklubben sa att det inte vara färdigt med championatsreglerna. Men hösten 2021 tog han två förstapris till. Han har också utställningsmerit och därför skickade jag in en ansökan om championat till SKK, berättar Martin Brenne.

Svaret från Svenska Kennelklubben är att det endast är hundar av rasen plotthund som kan bli jaktchampion på björn i Sverige. SKK registrerar därför inte Groms meriter.

– Jag har fått fyra diplom, men det är inte mer värda än papprena som nu hänger på väggen. Jag bor i en norsk grannkommun till Strömstad och har lagt ned mycket pengar och tid på att ta mig till proven. Jag tycker att det är djävligt dåligt.

Beklagar

Johan Öhman, ordförande i Svenska Plotthundsklubben, som håller i provverksamheten, lider med Martin Brenne och beklagar situationen.

– Eftersom alla raser var välkomna på provet tog jag för givet att meriterade hundar också kan registrera championat. Jag skulle vilja säga att det framförallt är SKK som inte varit med på bollen i det här ärendet. Det känns orättvist att en liten klubb som vår förväntas kunna överblicka alla regler, säger Johan Öhman.

Han menar exempelvis Gråhundsklubben måste gå via Svenska Älghundsklubben och verka för att även älghundar kan meriteras på björnproven.

Förstår besvikelsen

Matts-Olof Mattsson, ordförande i Svenska älghundsklubben, förstår Martin Brennes besvikelse.

– Klart att jag förstår att han vill få dokumenterat hundens meriter på björn – eftersom det är en mycket bra hund. Rent logiskt borde vi kunna titta på möjligheterna hur vi får till meritering av björnhundar av andra raser. Det borde kunna göras av respektive specialklubb, men regelverket ses över vart femte år, så det är ingenting som görs i en handvändning, säger Matts-Olof Mattson.

Svårt tro nyheten

Rasmus Boström i Älvdalen har svårt att tro nyheten när Jaktjournalens utsände berättar den för honom.

– Eftersom alla raser är välkomna att starta har jag jättesvårt att förstå varför alla raser inte kan få championat. Jag tror inte någon förstått att det skulle vara SKK:s intention, att det bara är plotthundar som kan bli champion på björn. Jag ställer mig väldigt frågande till det här, säger Rasmus Boström.

Jaktjournalen har i skrivande stund inte lyckats nå företrädare för Kennelklubbens jakthundskommitté.