Jaktnyheter

Människor avråds gå in i området med afrikansk svinpest

Hyppenbenning har gett namn åt det lokala jaktlaget, där ett vildsvin med afrikansk svinpest hittats. Karta Eniro.

Ännu har Jordbruksverket inte fattat beslut om förbud att röra sig i området i Fagersta där det påträffats afrikansk svinpest. Men Jordbruksverkets smittskyddschef Katharina Gielen avråder människor från att ge sig ut i skogarna kring Hyppenbenning.

På Fagersta kommuns webbsida fanns på torsdagsmorgonen ingen information till allmänheten om den konstaterade svinpesten.

– Vi fick veta det här i går kväll. Vi väntar på beslut och besked från Jordbruksverket, säger kommunekolog Lisa Ekberg när Jaktjournalen når henne vid åttatiden.

Skogen där Hyppenbennings jaktlag har sina marker norr och öster om Fagersta är populära friluftsområden och ligger i absolut anslutning till de tätbebyggda delarna av kommunen. Människor motionerar och plockar svamp och bär eller rastar sina hundar.

Det är inte säkert att alla människor ens hört nyheten, att den fruktade afrikanska svinpesten hittats hos ett dött vildsvin.

Avråder skogsbesök

Personal vid Jordbruksverket och SVA jobbar nu för att få fram ett beslut som innebär att förbud mot att vistas inom vissa områden i skogen i Fagersta.

– Vi fick informationen mitt på onsdagen och vi kommer under dagen att komma ut med beslut om vad det är för område vi behöver lägga restriktionerna i, säger Jordbruksverkets smittskyddschef Katarina Gielen till Jaktjournalen.

Hon ger redan nu människor rådet att inte bege sig ut i skogsområdena.

– Vi kommer att komma ut med ett beslut idag och då definiera exakt vilket området det handlar om. Det kommer det att innebära att man inte får röra sig i det området. Då man man redan nu låta bli att bege sig ut i skogen där – även om vi just nu inte kan säga att det är förbjudet, säger Katarina Gielen.

Hur kommer avspärrningarna att utformas?
– Det vet jag inte exakt Jag gissar att vi kommer att sätta upp kartor som visar det område som vi bedömer är smittat. Det går naturligtvis inte att dra polisband genom hela skogen, svarar Katrina Gielen.

Vildsvinspesten är dödlig för vildsvin och tamgrisar. Människor och andra djur insjuknar inte Men smittan kan fastna på exempelvis hundtassar, skor och kläder och på så sätt spridas vidare.