Jaktnyheter

LRF välkomnar vargjakt men är kritiskt till upplägget

LRF Skåne är kritiskt till att jaktområdet är så litet, att beslutet dröjde så länge och att skyddsjägarna bara har en vecka på sig att avliva vargen. Arkivbild: Gettyimages
LRF Skåne välkomnar skyddsjakt på den fårdräpande vargen i Skåne. Förbundet är dock kritiskt bland annat till länsstyrelsens handläggningstid och reglerna kring jakten.
Norra Skåne rapporterar om LRF:s reaktion på att en varg får skyddsjagas i Skåne efter tre attacker mot får inom ett litet geografiskt område i trakterna av Osby i helgen. LRF skickade in en ansökan om skyddsjakt. – Jag tycker att det är bedrövligt att det ska ta så lång tid för länsstyrelsen. Det här beslutet kunde ha kommit redan i måndags. Kriterierna är tre angrepp inom en begränsad period. Det finns inget som säger att hänsyn ska tas till om vargen är genetiskt viktig. Dessutom har vargen härjat i flera län, säger Jan Hultgren, som jobbar med viltfrågor inom LRF Skåne, till Norra Skåne. Jaktjournalen har rapporterat om skyddsjaktsbeslutet här.

Kritik mot jaktgränserna

Det är bevisat att vargen dödat får i Örebro län, Jönköpings län och i Skåne. Dessutom är den på sannolika skäl misstänkt för fler attacker i Västra Götaland. LRF gillar att erfarne skyddsjaktledaren Henrik Barnekow utsetts att leda avlivningen. LRF gillar också att det blir skyddsjakt, men de vänder sig emot att jakttiden bara en är vecka och att jaktområdet är så begränsat. – Östra Göinge och Hässleholm borde i alla fall också vara med, säger Jan Hultgren till Norra Skåne.