LRF välkomnar vargjakt men är kritiskt till upplägget

LRF Skåne välkomnar skyddsjakt på den fårdräpande vargen i Skåne. Förbundet är dock kritiskt bland annat till länsstyrelsens handläggningstid och reglerna kring jakten.

LRF Skåne är kritiskt till att jaktområdet är så litet, att beslutet dröjde så länge och att skyddsjägarna bara har en vecka på sig att avliva vargen. Arkivbild: Gettyimages

Norra Skåne rapporterar om LRF:s reaktion på att en varg får skyddsjagas i Skåne efter tre attacker mot får inom ett litet geografiskt område i trakterna av Osby i helgen. LRF skickade in en ansökan om skyddsjakt.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det ska ta så lång tid för länsstyrelsen. Det här beslutet kunde ha kommit redan i måndags. Kriterierna är tre angrepp inom en begränsad period. Det finns inget som säger att hänsyn ska tas till om vargen är genetiskt viktig. Dessutom har vargen härjat i flera län, säger Jan Hultgren, som jobbar med viltfrågor inom LRF Skåne, till Norra Skåne.

Jaktjournalen har rapporterat om skyddsjaktsbeslutet här.

Kritik mot jaktgränserna

Det är bevisat att vargen dödat får i Örebro län, Jönköpings län och i Skåne. Dessutom är den på sannolika skäl misstänkt för fler attacker i Västra Götaland.

LRF gillar att erfarne skyddsjaktledaren Henrik Barnekow utsetts att leda avlivningen. LRF gillar också att det blir skyddsjakt, men de vänder sig emot att jakttiden bara en är vecka och att jaktområdet är så begränsat.

– Östra Göinge och Hässleholm borde i alla fall också vara med, säger Jan Hultgren till Norra Skåne.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼