Lärare i Dalarna utreds för samröre med Djurfront

Djurrättsaktivister i Djurfront försöker stoppa verksamheten vid Sahlins struts i Borlänge. Nu uppdagas att en lärare på Brunnsvik Folkhögskola misstänks för samröre med den militanta djurrättsrörelsen.

Aktivister försöker stoppa strutsfarmen i Borlänge. Foto: Skärmdump och Gettyimages, montage

Familjen Sahlin har drivit strutsfarm i Borlänge i 25 år. I lördags kväll blev plakat uppsatta på ett staket inttill farmen.

– Stäng strutsfarmen, stoppa slakten och Djurfront stod det på, plakaten, berättar Gunnar Sahlin.

Familjen och anställda på gården har fått ta emot ett 30-tal telefonsamtal från anonyma uppringare som kräver att verksamheten ska läggas ned.

– Vi har polisanmält trakasserierna, säger Gunnar Sahlin.

Djurfront är en organisation som motsätter sig att människan överhuvudtaget använder sig av djur. Djuren ska befrias, är parollen.

– Vi är verkligen mån om att strutsarna ska ha en stressfri miljö och ett bra liv. Det känns orättvist, säger Gunnar Sahlin.

På söndagen höll Djurfront Dalarna demonstration utanför köpcentret Kupolen i Borlänge. Bland plakaten märktes budskapen ”Strutsen behöver sina fjädrar” och ”Djuren är inte våra att utnyttja”.

Lärare på folkhögskola?

Demonstrationsdeltagarna bar maskeringar men det fanns en person på bilderna som kan ha identifierats. Det misstänks vara en lärare på Brunnsvik Folkhögskola, som har sin rötter djupt i den svenska arbetarrörelsen.

Patrik Årman är rektor på skolan och bekräftar att en lärare på skolan antas vara en av demonstranterna.

– Vi håller på med en intern utredning och har kontakt med vår arbetsgivarorganisation och facket. Det här är något som helt strider mot vår värdegrund, att ägna sig åt den här typen av aktiviteter, säger Patrik Årman.

Han framhåller att skolans arbete syftar till att skola eleverna att bli demokratiska samhällsmedborgare.

Kan en person som deltar i aktioner eller demonstrationer arrangerade av Djurfront vara lärare på er skola?
– Vi bedömer inte att det är i linje med vår värdegrund. Jag tänker inte föregripa svaret på den utredning vi gör. Vi tar hjälp av arbetsgivarorganisationen och facket och polisen för att bedöma vad det här egentligen handlar om. Mer än så kommenterar jag inte saken idag, säger Patrik Årman.

Jaktjournalen har sökt läraren men inte lyckats nå honom.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser