Lärare i Dalarna utreds för samröre med Djurfront

Djurrättsaktivister i Djurfront försöker stoppa verksamheten vid Sahlins struts i Borlänge. Nu uppdagas att en lärare på Brunnsvik Folkhögskola misstänks för samröre med den militanta djurrättsrörelsen.

Aktivister försöker stoppa strutsfarmen i Borlänge. Foto: Skärmdump och Gettyimages, montage

Familjen Sahlin har drivit strutsfarm i Borlänge i 25 år. I lördags kväll blev plakat uppsatta på ett staket inttill farmen.

– Stäng strutsfarmen, stoppa slakten och Djurfront stod det på, plakaten, berättar Gunnar Sahlin.

Familjen och anställda på gården har fått ta emot ett 30-tal telefonsamtal från anonyma uppringare som kräver att verksamheten ska läggas ned.

– Vi har polisanmält trakasserierna, säger Gunnar Sahlin.

Djurfront är en organisation som motsätter sig att människan överhuvudtaget använder sig av djur. Djuren ska befrias, är parollen.

– Vi är verkligen mån om att strutsarna ska ha en stressfri miljö och ett bra liv. Det känns orättvist, säger Gunnar Sahlin.

På söndagen höll Djurfront Dalarna demonstration utanför köpcentret Kupolen i Borlänge. Bland plakaten märktes budskapen ”Strutsen behöver sina fjädrar” och ”Djuren är inte våra att utnyttja”.

Lärare på folkhögskola?

Demonstrationsdeltagarna bar maskeringar men det fanns en person på bilderna som kan ha identifierats. Det misstänks vara en lärare på Brunnsvik Folkhögskola, som har sin rötter djupt i den svenska arbetarrörelsen.

Patrik Årman är rektor på skolan och bekräftar att en lärare på skolan antas vara en av demonstranterna.

– Vi håller på med en intern utredning och har kontakt med vår arbetsgivarorganisation och facket. Det här är något som helt strider mot vår värdegrund, att ägna sig åt den här typen av aktiviteter, säger Patrik Årman.

Han framhåller att skolans arbete syftar till att skola eleverna att bli demokratiska samhällsmedborgare.

Kan en person som deltar i aktioner eller demonstrationer arrangerade av Djurfront vara lärare på er skola?
– Vi bedömer inte att det är i linje med vår värdegrund. Jag tänker inte föregripa svaret på den utredning vi gör. Vi tar hjälp av arbetsgivarorganisationen och facket och polisen för att bedöma vad det här egentligen handlar om. Mer än så kommenterar jag inte saken idag, säger Patrik Årman.

Jaktjournalen har sökt läraren men inte lyckats nå honom.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser