Långbogenvarg ännu vid liv – tiden rinner ut

Den skyddsjakt som pågår på en varg i Långbogenreviret, i Östergötland, går ut i morgon och ännu är vargen vid liv. Jaktledaren berättar för SVT om försvårande omständigheter och tror att jakten kommer att förlängas.

– Vargar är ett intelligenta rovdjur och duktiga på att hålla sig undan helt enkelt. Sedan är det ett stort område och dessutom har vi fått direktiv att inte skjuta tiken så vi måste vara extra noga att vi skjuter rätt varg, säger jaktledare Leif Thomsen, till SVT.

Det var den 12 juni som Länsstyrelsen i Östergötland beslutade om skyddsjakt på en varg i samband med att två kalvar vargdödades i en hage. Beslutet överklagades direkt men Kammarrätten stoppade inte jakten innan beslut.

I morgon går alltså skyddsjaktsbeslutet ut och ännu har ingen varg fällts.

Vargkonflikter i området

6 maj 2019: 2 tackor, 6 lamm dödades/avlivades på grund av skador. Positivt DNA-spår av varg.
Augusti 2019: 4 tackor, 10 lamm dödades/avlivades på grund av skador.
18 september 2019: 1 död kalv.
4 oktober 2019: 20 kor och kvigor sprängde staket. Inga säkra vargspår.
12 december: 8 nöttjurar sprängde staket. Inga säkra vargspår. Varg ska ha fångats på kamera några hundra meter från hagen veckan innan.
4 juni 2020: Varg upptäckt inne i hage med kor och kalvar.
10 juni 2020: 2 döda kalvar.

Källa: Norrköpings Tidningar

Skyddsjakt på varg i Östergötland stoppad

Kammarrätt ger grönt ljus för vargjakt i Östergötland

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼