Jaktnyheter

Krönika: Hur mycket vargjakt orkar Naturvårdsverket ge?

Vad kommer Naturvårdsverket att dra till med för siffra i kommande vinters vargjakt? Foto: Gettyimages
Kommande vinter kommer Sverige kanske att ha 450 vargar. Då är frågan hur mycket vargjakt Naturvårdsverket kommer att besluta om.
Det är mycket sifferexercis: Den pågående DNA-inventeringen kommer att landa kring 350 konstaterade vargar i Sverige när projektet avslutas den sista mars. Ungefär tio procent av vargarna undgår att upptäckas, har norske professorn Richard Bischof räknat ut. Det blir 35 vargar till. Sedan vill vargvännerna att kända döda vargar ska räknas bort. Dessutom ska Norge tillgodoräkna sig hälften av de fem vargrevir som Sverige och Norge delar och cirka 25 vargar dras bort från den svenska totalsumman. Låt oss säga att Sveriges konstaterade vargstam då bestäms till 350 individer.

153 överlevande valpar

Sverige har i dag 34 egna familjegrupper konstaterade, men det kan bli fler eftersom inventeringssäsongen inte är över. Enligt vargforskare Olof Liberg föds det i snitt 6 och 7 valpar i kullarna. 4-4,5 överlever till vintern. Det skulle betyda 153 överlevande valpar i Sverige. Dessutom 11,25 valpar från de svensk-norska reviren och summan blir 164,25. Den teoretiska totalen skulle alltså vara 514,25 vargar. Men matematiken är inte så enkel. Exempelvis har vinterns vargstam inte ökat med mer än 50 vargar, trots att det föddes bortåt 150 vargvalpar förra året. Vargar dör och försvinner av alla möjliga anledningar. Totalt antal svenska vargar kan i själva verket vara 450, om man räknar in även de som förväntas överleva till vintern.

Jag får säkert kritik

Jag får säkert kritik för den här uträkningen, att vargstammen i själva verket är mycket större, att det är dåligt inventerat, att det missas vargar i DNA-inventeringen. Dåliga inventeringsresultat tror jag inte så mycket på. En stationär vargflock i ett område blir snabbt upptäckt av jägare och befolkning och kvalitetssäkrad av länsstyrelserna. Jag tror inte heller att det är mer än 10 procent av vargarna som undgår upptäckt i DNA-inventeringen. Ett talande exempel som Jägareförbundets Gunnar Glöersen berättar om är Gårdsjöreviret i Värmland, där 14 vargar konstaterats med endast 60-70 inskickade spillningsprover. Den som vill räkna på saken kan titta på Rovbase. Där finns funktioner som visar exakt hur många gånger varje varg är konstaterad genom DNA-prov. Med närmare 4 000 inskickade och analyserade vargskitar känner jag mig övertygad om att cirka 90 procent av vargarna hittats, vilket professor Richard Bischof kommit fram till.

Rejäl jakt eller duttande?

Naturvårdsverket bestämde att Sverige måste ha minst 300 vargar, trots att Riksdagen beslutat ett minimiintervall mellan 170 och 270. Men nu höjs röster från våra beslutande politiker. M, SD och KD är överens om att miniminivån ska sänkas till 170. Hur det ligger till med Centerpartiet känner jag mig osäker på. Nu är frågan varför inte Sverige gör som Finland och räknar in uppskattningen av hur många valpar som fötts och fastställer vargstammen så. Det kan inte vara rimligt att de teoretiska och verkliga siffrorna år efter år skiljer sig markant och vargstammen tillåts växa över alla bredder i de hårdast drabbade länen. I september ska Naturvårdsverket meddela hur stor kommande vinters vargjakt blir. Går det att förvänta en ordentlig avskjutning, kanske 100 vargar? Eller blir det något nytt duttande med kanske ett 20-, 30-tal?
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21