Jaktnyheter

Kommunjägare slår larm om ungdomar som plågar vilt

Kommunjägaren Jan Lund och polisen försöker få stopp på ungdomsgäng som systematiskt plågar vilda djur. Foto: Gettyimages och privat, montage

Kommunjägaren i Karlskoga, Jan Lund, slår larm om att ungdomar systematiskt plågar vilda djur.
- Jag har avlivat 30 djur i sommar, säger han till Jaktjournalen.

"}}

Det finns vittnesuppgifter från människor som sett ungdomsgäng spela fotboll med fåglar, igelkottar och harungar. Det finns också människor som sett ungdomar slå djur med tillhyggen.

– Det har skett i stan i Karlskoga. I ett fall försökte jag prata med en förälder och då fick jag frågan varför jag bråkade, säger Jan Lund.

Han har i sommar avlivat ett 30-tal skadade djur, den senaste på tisdagsmorgonen då han förkortade lidanden för en måsunge med bruten vinge.

”Fruktansvärt”

– Jag kan inte inte säga att alla blivit skadade av ungdomar, men det finns definitivt fall där vi har bevis, säger Jan Lund.

Han har kontaktat polisen, som ser allvarligt på saken.

– Givetvis är det fruktansvärt med ett djur som försöker fly undan och sedan är det flera som jagar, petar och drar i ett djur som är försvarslöst, säger Andreas Pettersson, kommunpolis till SVT Örebro.

Rent juridiskt kan en människa som fyllt 15 år dömas om vederbörande ertappas med djurplågeri. Yngre personer blir fall för kommunens socialförvaltning.

– Vi funderar på att åka ut i skolorna och prata om problemet. Men ibland undrar jag om det inte är föräldrarna vi borde prata med, säger Jan Lund.