Jaktnyheter

Kommunekolog efterlyser nya regler för tätortsnära vildsvinsjakt

De tätortsnära vildsvinen i Onsala är svårjagade. Arkivbild: Gettyimages
Nu efterlyser kommunekologen i Kungsbacka, Hanna Ångman, lagändringar och stöd och riktlinjer från politikerna för att minska antalet vildsvin i detaljplanerade områden. Det är söndagens händelse då en tax dödades i en villaträdgård i Onsala som ligger bakom kommunekologens utspel.
Jaktjournalen rapporterade på måndagen om 16-åriga taxen Märta som dödades i en villaträdgård på söndagskvällen. – Jag har aldrig hört om något liknande, att ett vildsvin går in i en trädgård och helt oprovocerat dödar en gammal hund, säger kommunekolog Hanna Ångman. Kommunen får nu påstötningar från allmänheten som vill att kommunen tar i med hårdhandskarna mot vildsvinen. Men det är inte så lätt, enligt Hanna Ångman.

Vill ha hjälp

– Kommunen är en liten markägare och vi har inte möjlighet att ta in skyddsjägare som jagar på andra markägares områden. Om vi får ett akut skyddsjaktsärende kan det hända att vildsvinen går in och ställer sig på en mark som ägs av någon som är bortrest. Vi kan ju inte ha skyddsjägare som riskerar att begå jaktbrott, säger Hanna Ångman. Hon efterlyser att politikerna ser över lagstiftningen och ser vad som går att göra för att få till effektivare metoder mot vildsvinen. – Ute i kommunerna behöver vi hjälp, stöttning och rådgivning om hur vi ska gå till väga. Det handlar om att hur man minskar vildsvinen i detaljplanerade områden, säger Hanna Ångman. Kommunens plan är nu att ta hjälp av jägare för att driva vildsvinen mot de större skogsområdena strax norr om Onsala. – Där blir de lättare att jaga. Idag är det problem att skjuta många gånger vid skyddsjakter – det finns helt enkelt hus, bilar eller människor i närheten, säger Hanna Ångman.

Skjuter så många man kommer åt

Kommunjägaren Bonde Nilsson bekräftar problemen med jakten nära bostadshusen i Onsala. – Det är väldigt tätbebyggt och vi har ju inte möjlighet att gå in på en tomt utan tillstånd, säger Bonde Nilsson. Han framhåller att man skjuter så många vildsvin man kommer åt. Senaste halvåret har man fällt ett 30-tal – ibland under spektakulära förhållanden. – Vi hade en hel flock med vildsvin, bland annat 16 kultingar, som uppehöll sig vid en skolgård för två månader sedan. Jag sköt en sugga som inte var kultingförande och tänkte att de andra skulle lämna området, men de gjorde de inte, säger Bonde Nilsson. Vildsvinen har gott om mat. De kryssar fram mellan villorna och äter av komposter, fågelbord och gräsmattor som de bökar upp. – Vi ska ut ett gäng jägare i kväll och se om vi kan få tag i vildsvinet som tog hunden, säger Bonde Nilsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21