Ko av utrotningshotad ras avlivad efter vargattack

Värmland (JJ) En ko av den utrotningshotade rasen fjällko har avlivats efter en vargattack.

En fjällko har fått avlivas efter en vargattack i det gamla Vimyrenreviret i Värmland. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Svensk Jakt var först med att berätta om djurägaren som hade fem kor och fem kalvar på fäbodbete vid norra Loffstrandssätern norväst om Ekshärad.

På torsdagen var alla djur pigga och oskadda. På fredagen kom en av korna hem med skador i bakdelen av kroppen, i juver och ben.

– Veterinären skrev ut en penicillinkur men kon blev sämre och i dag avlivades hon. Jag har besiktat henne och hon hade svåra bitskador i muskulaturen – det hade inte hjälpt med penicillin, säger länsstyrelsens naturbevakare, Per Larsson.

Nya vargar

Det var tack vare att han flådde bort skinnet kring bettskadorna som han kunde se deras omfattning. Per Larssons bedömning är att kon attackerats av varg.

Fjällkon är speciellt anpassad för skogsbete och utrotningshotad. Den är en av de husdjursraser som Jordbruksverker ger fäbodbrukare särskild ersättning för att hålla.

Området ligger inom det gamla Vimyrenreviret, där två vargar sköts i vinterns jakt. Nu har det dykt upp nya vargar.

– Djurägaren har kört hem sina kor och kalvar. Det finns inte mycket andra åtgärder man kan sätta in på sådana här fäbodar, eller sätrar som vi säger i Värmland. Det är skogsbete, säger Per Larsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kronhjort tjuvskjuten på Mikaels mark

Någon gång mellan klockan ett i natt och sju natten mot lördagen tjuvsköt någon en kronhjort på Mikael Anjous jaktmark nordost om Vimmerby. Men tjuvjägarna kan åka fast – det finns vittnen som kan ha sett dem.
ANNONS ▼