Jaktnyheter

Så blir vargjakten 2024

Totalt tre vargar finns nu kvar att fälla i urets licensjakt på varg. Arkivfoto: Mikael Moilanen

Nu är det klart hur kommande vinters vargjakt blir. Här listar vi tilldelningen län för län.

De olika kolumnerna visar län, rovdjursförvaltningsområde, revir och antal.

SödermanlandSödraGryten6
VärmlandMellerstaTjunken6
VästmanlandMellerstaVenabäcken6
Västra GötalandMellerstaRipelången6
ÖrebroMellerstaTångeråsa6
ÖrebroMellerstaVillingsberg6

Som ni ser i tabellen blir det ingen vargjakt varken i Gävleborg, Dalarna eller Skåne.

– Vi har valt inte ta ta något jaktbeslut. Möjligheten är begränsad och andra län är prioriterade före oss, säger Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och förbundets rovdjursansvarige tjänsteman, gissade rätt även den här gången. Två timmar innan beslutet blev offentligt, sa han till Jaktjournalens utsände att han gissade på 36 vargar i tilldelning. Så blev det.

”Inte så svårt”

– Det är inte så svårt att gissa. Har man läst beskattningsmodellen som myndigheterna använder och vet vilka politiska beslut som gäller, så går det att räkna ut, säger Glöersen.

Men han finner detaljer i beslutet oväntade.

– Det som förvånar är att jag inte trodde att Västra Götaland skulle få någon jakt. För Värmlands del hade jag räknat med jakt i två revir – Värmland har trots allt flest vargar, säger Gunnar Glöersen.

Han är tveksam till att jakt på 36 vargar kommer att minska vargstammens storlek.

Kritik från Skåne

Lasse Persson är ordförande i Svenska Jägareförbundet i Skåne och han är kritisk.

– Vad ska man ha en viltförvaltningsdelegation till om man inte pratar med oss. Vi har ett möte i delegationen nästa vecka på tisdag. Det är märkligt att mötet ligger efter beslutet om vargjakten – när det dessutom är ett extra möte om vargjakten. Vi får kämpa vidare inför nästa års jakt. Man brukar säga att en skåning backar bara för att sats, säger Lasse Persson.

Han berättar att Jägareförbundet i Skåne precis skrivit till EU-kommissionen och yttrat sig om vargens skyddsstatus.

– Vi tycker att vargen är förvaltningsbar. Det finns gott om varg i världen och den stammen är inte hotad. Våra kronhjortar däremot är verkligt utrotningshotade. Det är den enda spillra som finns kvar av den svensk-danska kronhjortstammen, säger Lasse Persson.

”Åt helvete”

Jägareförbundets ordförande i Dalarna, Ulf Berg, skräder inte orden.

– Jag tycker att beslutet är fullständigt åt helvete. Vi har 450 vargar och regeringen har varit tydlig med att antalet måste ned. Till och med EU har börjat vakna. Då blir det ett löjets skimmer över ett sådant här beslut om vargjakt, säger Ulf Berg.

Gunnar Lindblad, ordförande i Jägareförbundet Jönköpings län, är inte förvånad över den knappa tilldelningen.

– Med en tilldelning på 36 vargar i hela riket, är jag inte förvånad att det inte blir någon jakt i Jönköpings län, även om det hade varit önskvärt, säger Gunnar Lindblad.

Han konstaterar att Skåne inte heller får någon jakt.

– Där är situationen värre än hos oss, säger Gunnar Lindblad.

”Skämtar du”

Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, tror inte sina öron när Jaktjournalen utsände refererar beslutet om vinterns vargjakt för honom.

– Skämtar du med mig? Då når vi jättefort det som regeringen vill, 170 vargar, säger Thomas Ekberg ironiskt.

– Det är ett slag i ansiktet i hela landsbygden, inklusive de som får jakt. I Östergötland är vi nedlusade med vargar, inavlade vargar. Det gynnar inte en djurart. Jag blir galen när jag hör sådant här, säger Thomas Ekberg.