#jaktprofilen: @sofiaekenlund trollbinder följarna med skoglig mystik

Jaktintresset på sociala medier är enormt och med åren har några konton vuxit sig riktigt stora. Men vilka är egentligen dessa inflytelserika personer bakom instagramkontona. Jaktjournalen tar pulsen på Sveriges #jaktprofiler.

Konto: @sofiaekenlund

Namn: Sofia Ekenlund

Ålder: 27

Haft jaktkonto sedan: 2015

Följare på olika plattformar: 31 800

Jagat sedan: 2013

Arbetstid på kontot/vecka: Varierar, men jag lägger ner hela min själ på fotograferandet, så det ligger i regel väldigt mycket tid bakom varje bild och text.

Vad är roligast med att vara en jaktinfluencer?

– Att kunna inspirera andra till naturen och jakten. Men även att få visa upp den respekt och tacksamhet i bild som allt detta förtjänar.

Vad är typiska inlägg på ditt konto?

– Stämningsfulla bilder och betydande texter med vildmark, djur, jakt och självporträtt.

Vilka råd har du till andra som vill få många följare?

– Var dig själv, gör det du älskar och dela med dig av det. Antal följare har ingen betydelse så länge man gör det man själv tycker om.

Vad är målsättningen med kontot? Vad vill du berätta?

– Jag har egentligen aldrig haft något mål med mitt konto mer än att jag delar med mig av mitt liv och det jag älskar. Men det känns ju såklart väldigt kul att kunna inspirera andra människor till att leva nära och ta tillvara på naturen och allt den har att erbjuda, både fysiskt och spirituellt.

– Med mina bilder vill jag att man ska kunna känna sig närvarande i bilden, att de ska kunna beröra och berätta något betydelsefullt.

Vad har självporträtten för betydelse?

– Det känns som de har rätt stor betydelse, det blir mer personligt och det verkar uppskattas av andra. Själv tycker jag att det är väldigt roligt och inspirerande att fota självporträtt också. Jag ser det som ett sätt att skapa konst och få uttrycka mig.

Hur mycket tid lägger du själv ner på att spana in andra konton på Instagram? Vilka är dina favoriter?

– Inte överdrivet mycket, de konton jag följer och är intresserad av ser jag när de uppdaterar. När de kommer till jakt så är @hansberggren och @jacobcrlssn ett par favoriter. Deras jaktbilder tycker jag är tilltalande och respektfulla.

Hur mycket pengar tjänar du på kontot? Eller blir du ersatt med utrustning och prylar?

– Jag sätter värde på det jag gör och tar betalt för samarbeten. Hur mycket jag tjänar spelar ingen roll.

Har ett tips på ett jaktkonto du tycker vi borde uppmärksamma hör av dig till redaktionen@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼