Annons
#jaktprofilen: För @hunting_swe är informationsutbytet roligast - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan influencer
#jaktprofilen: För @hunting_swe är informationsutbytet roligast
Jaktintresset på sociala medier är enormt och med åren har några konton vuxit sig riktigt stora. Men vilka är egentligen dessa inflytelserika personer bakom instagramkontona. Jaktjournalen tar pulsen på Sveriges #jaktprofiler.

Konto: @hunting_swe  

Namn: Daniel Aronsson

Ålder: 42

Haft jaktkonto sedan: Januari 2013

Följare på olika plattformar: 18 400 på Instagram. Det är endast IG som är värt att nämna, har inga andra plattformar som jag är direkt aktiv på i dagsläget.

Jagat sedan: 2007

Arbetstid på kontot/vecka: Svårt att säga, jag lägger inte ner mycket tid på själva inläggen utan de går snabbt att lägga upp när jag väl har en bild. Räknar man in tid för att kommentera och integrera med övriga på Instagram, inklusive slötittande så blir det ca 1,5 timme om dagen.

Vad är roligast med att vara en jaktinfluencer?

– Möjligheten att skaffa nya vänner och ställa frågor rätt ut till ett flertal olika människor från hela världen med samma intresse som en själv, och att få ta del av deras upplevelser och tips. Att dela upplevelser med likasinnade helt enkelt. Jag har aldrig sett mig som en influencer tidigare utan bara en vanlig person som lägger ut bilder inom ett visst ämne som ligger nära hjärtat.

Vad är typiska inlägg på ditt konto?

– Det är blandade bilder från jakter och fisketurer, men även lite matlagning. Jag försöker blanda och inte bara lägga upp selfies med bössan i hand när man sitter på pass. Under jaktens lågsäsong så blir det naturligt med fler bilder på matlagning, fiske och jakttillbehör. Ett och annat fällt vilt letar sig även upp i flödet då och då.

Vilka råd har du till andra som vill få många följare?

– Nummer ett är generellt att välja en nisch, jakt känns naturligt i detta fall, och inte blanda in för mycket bilbilder, barnbilder, semesterbilder eller annat som inte är relaterat till kontots huvudsyfte så att säga. Detta gäller även när du ”gilla-markerar” andras bilder, om du gillar bilbilder blir det naturligt för Instagram att ge förslag på bilar i ditt flöde, vilket i förlängningen gör att du själv kanske inte når ut till rätt publik. – Var aktiv på den plattform du väljer att jobba med, kommentera andras bilder, svara på frågor, ställ egna frågor i inläggen. Glöm inte att vara ärlig och trevlig. – Lägg lite tid på att sortera inläggen, eller rättare sagt sortera bort de inlägg som kanske inte håller så bra kvalitet som du skulle önska. Finare bilder lockar fler följare, har jag märkt fungerat för andra i alla fall, även om jag själv inte alltid följer mina egna råd. – Det finns andra knep för att få följare, exempelvis att bomba upp tonvis med bilder som inte är ens egna. Sådana konton får ofta många följare, men det finns ingen personlighet i det. Vill man ha en trogen följarskara skall du lägga upp bilder på vad DU gör, det är det som skall fånga deras uppmärksamhet och hålla dem nyfikna på vad som kommer i nästa inlägg.

Vad är målsättningen med kontot? Vad vill du berätta?

– Från början ville jag ha ett ställe att samla mina bilder inom jakt på, och jag ville inte blanda in dem i flödet på mitt ”privata” konto. När det begav sig var jag orolig för att visa att jag hade vapen för jag var rädd för inbrott osv, därför ville jag ha ett konto som var lite mer inkognito. Men det har släppt och jag är numera helt öppen med vem jag är och vad jag gör. Jag har ingen direkt agenda med det jag vill berätta, jag tycker det är kul att visa vad jag gör och hur jag gör det, samtidigt som det är kul att se hur andra jagar och fiskar. Det är informationsutbytet som är det absolut roligaste.

Vad har självporträtten för betydelse?

– Noll skulle jag säga, förutom att det kanske är lite roligare att vara med i bilden tillsammans med en fisk eller ett vilt. Men en ren selfie i skogen utan någon uppenbar koppling till jakt försöker jag undvika, även om det finns en och annan sån bild på kontot.

Hur mycket tid lägger du själv ner på att spana in andra konton på Instagram? Vilka är dina favoriter?

– Jag lägger ner mycket mer tid på andras konton än vad jag gör på mitt eget. Den här säsongen har jag varit extremt dålig på att lägga upp bilder själv. Jag skulle säga att jag lägger minst en timme om dagen på att spana in andras bilder på Instagram. Jag tittar inte på ”vanlig” tv, så när det slappas i soffan är det instagram på mobilen som gäller allt som oftast. Några konton som jag gillar är @meateater @dennis_verreet @shotsnpots  och @shoottoeat

Hur mycket pengar tjänar du på kontot? Eller blir du ersatt med utrustning och prylar?

– Jag får inga rena pengar från kontot. Jag tror att det är Youtube man skall satsa på om man vill skaffa sig intäkter från reklam mm. Det händer dock att jag får produkter skickade till mig för att testa, vissa bra andra mindre bra. Har ett tips på ett jaktkonto du tycker vi borde uppmärksamma hör av dig till redaktionen@jaktjournalen.se    

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!