Jaktnyheter

Jaktledare som körde rattfull får inte tillbaka sina vapen

Jaktledaren var på väg till älgjakten när han stoppades av polisen och konstaterades köra rattfull. Arkivbild: Gettyimages

En jaktledare i Norrbotten stoppades av polis när han var på väg till älgjakten. Han körde rattfull och förvaltningsrätten nekar honom nu att få tillbaka sina vapen.

"}}

Det var under förra årets älgjakt som mannen stoppades av polisen och visade sig ha 0,27 promille alkohol i blodet, rapporterar Piteå-Tidningen i sin pappersupplaga.

Polisen omhändertog mannens vapen – fyra kulgevär, ett kombi, fyra hagelgevär, ljuddämpare, ammunition och två pistoler och en revolver.

Mannen överklagade till förvaltningsrätten och framhöll att han haft vapenlicenser i 50 år och att hans omdöme, laglydnad och pålitlighet aldrig ifrågasatts i något annat sammanhang. Hans argument var också att promillehalten var långt under den nivå som bör leda till återkallelse av vapenlicenser.

Förvaltningsrätten går dock på polisens linje och avslår mannens överklagande. Rätten menar att det finns risk för missbruk av vapnen och konstaterar att mannens vapenlicenser sannolikt kommer att återkallas.