Jakt på svensk-norska vargar – mot Sveriges vilja

De norska rovviltnämnderna har mot Sveriges vilja beslutat att skjuta vargarna i gränsreviret Rømskog. – Olyckligt, säger Jens Andersson på Naturvårdsverket.

Det har beslutats om jakt på vargarna i reviret Rømskog - mot Sveriges vilja. Foto: Gettyimages, montage

NRK rapporterar att de norska rovviltnämnderna beslutat skjuta tre flockar inom den så kallade vargzonen, däribland gränsreviret Rømskog.

Uppgörelsen mellan Sverige och Norge är att länderna ska få yttra sig när gränsrevir ska jagas. Så skedde också i det här fallet och Naturvårdsverket meddelade att Sverige vill inte ha jakt på Rømskogsvargarna.

– Vi ligger på precis 30 föryngringar i Sverige och då är det olyckligt att man tillåter licensjakt i Norge som innebär att vår population sänks med en halv föryngring, säger Jens Andersson, koordinator för rovdjursfrågor på Naturvårdsverket, till Jaktjournalen.

Ansvariga tjänstemän på den norska sidan delar inte den bilden.

– Det finns nästan ingen registrering av vargfamiljen i Sverige. Jag tror att besättningen nästan är helt norsk, säger Trygve Westgård (Ap), biträdande ledare i rovviltregionen 4, som inkluderar Oslo, Akershus och Østfold, till NRK.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser