Jaktnyheter

Jägareförbundets medlemmar misstänkliggörs om illegal vargjakt

Svenska Jägareförbundet anklagas av Naturskyddsföreningen i Gävleborg för att ligga bakom illegal vargjakt. På bilden är det länsstyrelsens besiktningsman som hanterar en varg skjuten under licensjakt i Dalarna. Foto: Skärmdumpar och Mikael Moilanen
Daniel Ekblom i Naturskyddsföreningen Gävleborg anser att det troligtvis är Svenska Jägareförbundets medlemmar som ligger bakom den omfattande illegala jakten på varg. Och Ekblom har stöd av föreningens lokala ordförande i Gävleborg län.

Det är i måndagens utgåva av Arbetarbladets pappersupplaga som Daniel Ekblom, supplant i Naturskyddsföreningens styrelse och ledamot av föreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg, i en debattartikel skriver om den svenska vargstammen.

Daniel Ekblom har reagerat på ett uttalande som Gunnar Glöersen gjorde i Jaktjournalen med anledning av forskarrapporten om illegal vargjakt.

– Vi stärks i vår tro och vår uppfattning, att det gäller att få till en omfattande legal jakt på varg, svarade Gunnar Glöersen i Jaktjournalen.

Om det skriver Daniel Ekblom i Naturskyddsföreningen:

”Inte ett ord om åtgärder mot den omfattande illegala jakten som företrädesvis troligen utförs av förbundets medlemmar…”

Stöd från ordföranden

En uppseendeväckande skrivning som även ordföranden i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län, Jenny Olsson, ställer sig bakom.

– Ja, absolut, vi tyckte att det var en klockren artikel. Hela styrelsen står bakom den, säger Jenny Olsson.

Sverige har närmare 300 000 jaktkortslösare – och det finns Sifo-undersökningar som talar för att drygt 550 000 svenskar jagar en dag eller mer per år. Varför pekar ni ut cirka 150 000 medlemmar i Jägareförbundet som troliga tjuvjägare?
– Daniel har större erfarenhet av Jägareförbundet än jag har, i och med att han sitter med i Viltvårdsdelegationen. Han kanske upplever att det finns ett sådant varghat i Jägareförbundet. Men det kan man som sagt inte veta. Om man skriver ”troligen”, så har man inte skrivit att det är så. Jag skulle föreslå att man svarar från Jägareförbundet, hur man motverkar det här varghatet, säger Jenny Olsson.

Menar du att Jägareförbundet skulle driva polisutredningar?

– Bara att man visar att man tar avstånd från illegal vargjakt, säger Jenny Olsson.

Men det gör väl Jägareförbundet varenda gång man uttalar sig om illegal jakt, att förbundet tar avstånd ifrån den. De jobbar ju för att vi ska ha legal jakt.

– Precis, men då kvarstår problemet, alltså. Vi tycker inte att det ska jagas någon varg. Det ska definitivt inte ske illegalt, men inte legalt heller. Då visar man ju fortfarande att man har en konstig syn på varg, liksom, säger Jenny Olsson.

Hon får höra sina citat och poängterar då att Naturskyddsföreningen i Gävleborg inte säger nej till viss skyddsjakt.

Glöersen pustar

Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, pustar när han hör hur Daniel Ekblom och Jenny Olsson resonerar.

– Ja, vad ska man säga. Ingen har en aning om vem som håller på med illegal vargjakt, men framförallt är det sannolikt väldigt få personer. Naturskyddsföreningen missar helt poängen, nämligen att det är politiken och antalet vargar som triggar människor, säger Gunnar Glöersen.

Han reagerar på rubriksättningen av Daniel Ekbloms debattartikel i Arbetarbladet: ”Vargens fortlevnad kräver samförstånd av alla parter”.

– Det är precis det vi säger i Svenska Jägareförbundet, att vi måste hitta en rovdjursförvaltning som accepteras av människor. Som det är nu så accepteras inte rovdjurspolitiken av dem som drabbas. I sådana fall är vi ju helt överens. Men det kan ju inte vara så att detta samförstånd ska dikteras av Naturskyddsföreningen.

Gunnar Glöersen poängterar, ännu en gång, att förbundet motsätter sig en förvaltning som bygger på illegal jakt.

– Vi kan inte ha kriminell förvaltning. Enskilda människor riskerar ju långa fängelsestraff och det är helt orimligt. Med samma typ av argumentation som Naturskyddsföreningen nu använder kan man säga att de är de själva som skapat den illegala jakten, genom att överklaga alla beslut om legal jakt, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21