Jägareförbundet varnar för att EU-förslag stoppar blyhagel

Svenska Jägareförbundet slår larm om att blyhagel kan bli omöjligt att använda vid jakt i stora delar av Sverige. Bakgrunden är ett EU-förslag.

Användningen av blyhagel kan stoppas om EU-kommissionens förslag blir verklighet, varnar Jägareförbundet. Foto: Gettyimages, montage

Svenska Jägareförbundet skriver på sin webbsajt att EU-kommissionen föreslår utökat stopp för hagelammunition på alla våtmarker.

– Problemet är att EU betraktar stora delar av Sveriges natur som våtmark, säger generalsekreterare Bo Sköld på förbundets hemsida.

Han exemplifierar och menar att det exempelvis inte kommer att gå att röra sig från en fjälltopp till en annan fjälltopp, passera vatten i dalgången och ha blyhagelpatroner med sig.

Det samma gäller för jägare som rör sig inom 400 meter torvmossar, sumpmarker, bäckar, åar och sjöar.

”Stora konsekvenser”

– Så vid är tolkningen kring vad som är en våtmark. Syftet är att förbjuda blyhagel vid våtmarker men i praktiken blir det ett blyhagelförbud över stora delar av Sverige, säger Bo Sköld på förbundets hemsida.

Jägareförbundets strategi är nu att informera svenska jägare och skyttar och förslaget och sedan driva opinion emot det både nationellt och internationellt.

– Förslaget bedöms få stora konsekvenser för jakten och delar av skyttet i hela Europa, säger Bo Sköld.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad

Finskstövaren Mari lyfter rävjakten till nya höjder

Alla drömmer någon gång att få en hund med det där lilla extra, en hund som förstår vad den ska göra från första början. Mikael Karlsson hade ett klart mål när han skulle köpa stövare – få tag i en valp med den värsta jaktlusten från de bästa linjerna som fanns. Och visst gav hans letande resultat. Två år senare kunde hans finskstövartik Mari lösa ut dubbelchampionatet och kvala in på Räv-SM.
ANNONS ▼

Annonser