Jägareförbundet om bly: Lämna inte slaktrester och räntor i skogen

Med anledning av den forskning som finns kring exempelvis hur örnar påverkas av bly rekommenderar Svenska Jägareförbundet att räntor och slaktrester inte lämnas i skogen.

Jägareförbundet råder jägare att inte lämna slaktrester och inälvor med bly kvar i skogen. Foto: Gettyimages, montage

– Det är väldigt svårt att komma runt forskarnas rapporter, att det faktiskt är bly från jaktammunition som örnar får i sig och mår dåligt av, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

 

Daniel LIgné

Jaktjournalen berättade på onsdagen om den forskning som funnit att bly i jaktammunition är främsta orsaken till blyförgiftning hos örnar. De får i sig blyet genom kadaver och bytesdjur, anser forskarna.

Just nu pågår en process inom EU som kan leda till att allt bly blir förbjudet.

– Om vi tycker att lobbyn mot bly är stark i Sverige, så är det ingenting jämfört med EU. Om Jägareförbundet har en lobbyist i Bryssel, så har ornitologerna 50, säger Daniel Ligné.

Jägareförundets rekommendation är att inte lämna slaktrester eller räntor med bly kvar i skogen vid jakt.

– Det kan vara svårt gräva ned räntan och därför rekommenderar vi att man tar med sig hela bytesdjuret ut till slakteriet, säger Daniel Ligné.

Havörnar väntade på mat

Han har erfarenhet av att just slaktresterna och räntorna är begärliga för framförallt havsörnar.

– När jag jagade i Harg och Forsmark dök det upp flera havsörnar så fort vi släppte en hund. Vi var rädda för att de skulle ta hunden, men det var räntorna de väntade på. De hade lärt sig att det vankades mat när de hörde en jakthund, säger Daniel Ligné.

Han vill trycka på att det går bra för Sveriges örnar och att stammarna är starka.

– Det finns ingen risk att blyet slår ut bestånden. Men naturligtvis ska vi undvika så långt det är möjligt att djur lider och far illa av mänsklig aktivitet, säger Daniel Ligné.

Därför vill Jägareförbundet att blyets fasas ut långsamt och först när det finns ammunition med samma dödande egenskaper som bly.

Jägareförbundet har exempelvis föreslagit att kravet på anslagskraften i 6,5×55-ammunition sänks. Läs om det här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼