Annons
Jägareförbundet om bly: Lämna inte slaktrester och räntor i skogen | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan bly
Jägareförbundet råder jägare att inte lämna slaktrester och inälvor med bly kvar i skogen. Foto: Gettyimages, montage
Jägareförbundet om bly: Lämna inte slaktrester och räntor i skogen
Med anledning av den forskning som finns kring exempelvis hur örnar påverkas av bly rekommenderar Svenska Jägareförbundet att räntor och slaktrester inte lämnas i skogen.
– Det är väldigt svårt att komma runt forskarnas rapporter, att det faktiskt är bly från jaktammunition som örnar får i sig och mår dåligt av, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.  

Daniel LIgné

Jaktjournalen berättade på onsdagen om den forskning som funnit att bly i jaktammunition är främsta orsaken till blyförgiftning hos örnar. De får i sig blyet genom kadaver och bytesdjur, anser forskarna. Just nu pågår en process inom EU som kan leda till att allt bly blir förbjudet. – Om vi tycker att lobbyn mot bly är stark i Sverige, så är det ingenting jämfört med EU. Om Jägareförbundet har en lobbyist i Bryssel, så har ornitologerna 50, säger Daniel Ligné. Jägareförundets rekommendation är att inte lämna slaktrester eller räntor med bly kvar i skogen vid jakt. – Det kan vara svårt gräva ned räntan och därför rekommenderar vi att man tar med sig hela bytesdjuret ut till slakteriet, säger Daniel Ligné.

Havörnar väntade på mat

Han har erfarenhet av att just slaktresterna och räntorna är begärliga för framförallt havsörnar. – När jag jagade i Harg och Forsmark dök det upp flera havsörnar så fort vi släppte en hund. Vi var rädda för att de skulle ta hunden, men det var räntorna de väntade på. De hade lärt sig att det vankades mat när de hörde en jakthund, säger Daniel Ligné. Han vill trycka på att det går bra för Sveriges örnar och att stammarna är starka. – Det finns ingen risk att blyet slår ut bestånden. Men naturligtvis ska vi undvika så långt det är möjligt att djur lider och far illa av mänsklig aktivitet, säger Daniel Ligné. Därför vill Jägareförbundet att blyets fasas ut långsamt och först när det finns ammunition med samma dödande egenskaper som bly. Jägareförbundet har exempelvis föreslagit att kravet på anslagskraften i 6,5×55-ammunition sänks. Läs om det här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!