Jaktnyheter

Insändare: ”Holmen uppmanar till vinterjakt, är någon förvånad?”

Insändarskribenten tycker skogsbolaget agerar oetiskt. Arkivfoto: Per Jonson

Att uppmana till vinterjakt efter älg i Norrland och dessutom hota med att ”om inte ni jagar så kommer vi och jagar istället” är att sjunka riktigt lågt, tycker insändarskribenten.

Holmen fortsätter att i norra Sverige uppmana jägarna till att fortsätta jaga. Detta trots kyla, snödjup, skare och en minskande älgstam. Holmen hotar dessutom med att de själva kommer att jaga på deras jaktmarker där vinteransamlingar av älg uppstår (om inte det ordinarie jaktlaget gör det). Alltså på de platser där älgar har samlats inför den kalla vintern i tusentals år…

Vintern har kanske inte ännu tagit fullt grepp om landskapet, så än kan man säkert gå ut och fälla en älg eller två. Men att från ett stort företag uppmana till vinterjakt i denna landsände på detta sätt och dessutom hota med att ”om inte ni jagar så kommer vi och jagar istället” är att sjunka riktigt lågt.

”Visa sin makt”

Som jag ser det finns inget handslag, ingen förståelse, ingen etik och moral kvar hos de styrande på Holmen. Nu är det visa sin makt och köra över som gäller. Man kör till och med över Länsstyrelsen då man plötsligt inte tycker att siffrorna pekar åt det håll man själv vill.

Holmen tycker på fullaste allvar att det är de som har sista ordet angående hur mycket älg som ska skjutas och inte Länsstyrelsen.

När det blir kallt och snö har forskning visat att älgen både sänker sin hjärtrytm samt sin temperatur kraftigt för att göra av med så lite energi som möjligt. Att då jaga med drevkedja som Holmen gör finner jag starkt oetiskt.

Jag ger då fan upp nu, glädjen med jakten är borta. 

Inte en vedpinne till ska säljas till Holmen

Gör din röst hörd! Var med i debatten och nå över 100 000 av Jaktjournalens webbläsare varje vecka. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se Glöm inte att signera med namn eller pseudonym.