Jaktnyheter

Här skjuts joggaren – jägarens bild av skottet

Här är den 48-årige jägarens egen bild från filmen som siktet spelade in när en joggare blev skjuten i Skåne i november. Foto; Förundersökningen
Här är jägarens egen bild av skottögonblicket när en äldre joggare blev beskjuten i Klippans kommun i november. Åklagaren vill ha skytten fälld för mordförsök alternativ grovt vållandet till kroppsskada.
– Det är samma straffskala för mordförsök som mord, alltså upp till 18 års fängelse. Men jag diskuterar inte förväg vad jag kommer att yrka på, säger åklagare Ola Lavie till Jaktjournalen. Han säger att han inte funnit något motiv till varför den misstänkte mannen skjutit mot den 75-årige joggaren. Men Ola Lavie menar att mannen förstod att han sköt mot en människa. Det var strax efter klockan fyra på morgonen den 29 november som en äldre man gav sig ut på sin joggingtur i Klippan. Intill vägen hade den misstänkte, en 48-årig jägare, monterat upp det polisen kallar ett högprecisionsvapen i kalibern .338 Magnum på ett benstativ. Det var försett med termisk värmekikare, Pulsar Trail XP 50, och siktet var inställt på ”hot black”. I polisförhören sa jägaren först att han trodde att han sköt på en räv. Sedan ändrade han sig och sa att det var ett rådjur han avfyrat sitt vapen mot. Men i själva verket var det den äldre joggare, som träffades i höften och föll skrikande till marken. Då avvek skytten från platsen.

Flera vildsvin fälldes

Den 48-årig norrmannen var på besök som jaktgäst på den skånska gården i Klippan. Han hade varit där och jagat många gånger tidigare under flera år och beskrivs av kompisarna som en omdömesgill person och duktig skytt. – Jag har sett honom skjuta en hare på 300 meter med kula, berättar en person som hörts i utredningen. På kvällen den 28 november var kompisarna ute på jakt på markerna och fällde flera vildsvin. Man tog rätt på bytena och gick till sängs efter midnatt. På morgonen hörde markägaren av sig till norrmännen stugan och undrade om de visste vad som hänt – att en äldre man blivit skjuten. Ingen visste då att den 48-årige norrmannen inte kunnat sova på natten och därför smög sig ut för att jaga strax efter klockan fyra på morgonen. Han skulle skjuta räv eller vildsvin. När jaktkompisarna upptäckte att den misstänkte norrmannen inte var i stugan ringde de tillbaka till markägaren. – Vi har ett problem, sa de.

Vapnet och benstativet.

Lämnade platsen

48-åringen berättar att han såg en man som gick i rask takt utefter landsvägen. Det var den äldre mannen som iförd gul varselväst stundalts gick snabbt och stundtals sprang en bit. Då drog sig jägaren sig tillbaka – för att inte förskräcka eller skrämma människor med sitt vapen. 48-åringen säger att joggaren passerade och att det dök upp en räv. I senare förhör ändrade mannen berättelsen till att det är ett rådjur han såg. Han trodde att det böjde ned nacken för att beta och då sköt han. Den äldre joggaren skrek och lyckades krypande ta sig till närmaste gård, där han fick hjälp. Skytten sprang inte fram till mannen. Han hävdar att han inte förstod att han skjutit på en människa. Istället var han rädd för att någon sett honom skjuta mot ett rådjur vid olovligt tidpunkt. Gråtande har han i polisförhör berättat: – Jag hoppades att jag skulle filma rådjuret. Jag såg djuret och laddade vapnet som var på benstativet, såg djuret och siktade bak i nacken på djuret, såg att djuret svackade i smällen vilket fick mig till att tro att jag missade djuret, säger mannen till polisen som förhör honom.

Såg drönare och polisbil

Efter någon halvtimme såg jägaren att det började anlända polisbilar till gården i närheten. Han säger att han blev panikslagen över att riskera åka fast för tjuvjakt och bli ertappad med en ljuddämpare han saknade licens på. Han gick till något som beskrivs som en dunge och började slita av sig kläderna och släppa bland annat vapen, slutstycke och patroner på marken. Han uppger att benen blev jättetunga och inte bar honom. Han säger att han kröp omkring på marken och blev våt och frusen. Efter åtta timmar tittade han upp och såg en drönare som hovrade över honom. Det kom en polisbil och 48-åringen gav sig till känna. Skottet hade gått in genom höften och ut genom stjärten på joggaren. Läkarna har sagt att han hade kunnat dö av kulan. 48-åringen anhölls först för grovt vållande till kroppsskada och släpptes efter några dagar. Men sedan kom en avgörande vändning i utredningen, som ledde till att 48-åringen kom att häktas för mordförsök. Polisens tekniker tömde minnet på det termiska siktet och fann en film från skottögonblicket.

”Han skjuter på en människa”

Siktet var inställt så att ett avlossat skott startade filmningen, och på filmen registrerades även det som hände tio sekunder före skottet. Poliserna var säkra på att de såg tydligt att det var en människa norrmannen skjutit på. Man visade filmen för en jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. – Han skjuter på en människa. Det enda man skulle kunna ta fel på hade varit en björn på bakbenen, men mig veterligt så finns inte björn i Skåne. Man ser benen röra sig växelvis framåt, sa jaktvårdskonsulenten när han sett filmen. 48-åringen har konfronterats med filmen och hävdar att han inte tittade på den stora bilden. Hans förklaring är att allt gick mycket snabbt och han koncentrerade sig på den lilla ruta som visade en delförstoring och placeringen av hårkorset. – Jag vet inte och kan inte förklara. För mig var det ett rådjur. Man kan ju ha inbillat sig. Idag ser jag på filmen att jag sköt en människa när jag tittar i den stora bilden, säger mannen i polisens förhör.

”Helt 100 procent”

Polisen har aldrig påträffat kulan som avlossades mot joggaren. Utgångshålet är dock relativt litet och misstanken är att mannen sköt med en helmantlad kula. En polisman frågar 48-åringen i ett förhör: – Men tittar man på filmen så ser man ju att du följer målet vilket inte går ihop med din bild av händelseförloppet där du mer beskriver att rådjuret kommer upp över kanten och att allt går mycket fort till skott. Den misstänkte svarar: – Oavsett vilket så var jag helt säker på att det var ett rådjur. Jag var helt säker på det och jag minns inte att jag följt det i kikarsiktet. Det var en snabb blick och skott och jag var helt 100 procent. Det var inte många sekunder. Jag förstår vad du säger och jag har ju själv sett filmen från kikarsiktet

Bildfynd i mobilen

I den misstänkte mannens mobiltelefon hittade polisen bland annat en bild från det termiska siktet som visar att hårkorset riktats mot huvudet på en människa. 48-åringen har ingen kännedom om när eller var bilden är tagen. Det kan vara ett foto som tagits när siktet inte suttit monterat på något gevär, eller att barn lekt med siktet, säger mannen. Åklagare Ola Lavie skriver i ett pressmeddelande: ”Utöver mordförsöket åtalas jägaren också för grovt jaktbrott. Enligt åtalet består det i att han vid sex tillfällen under perioden 17 september – 27 november jagat rådjur och räv under dygnets mörka delar, vilket inte är tillåtet. Han har då använt värmekikarsikte utan att ha haft tillstånd till det. Vidare har han vid tre av tillfällena använt felaktig ammunition. Även när det gäller dessa brott finns filmer från kikarsiktet.” Åtal har väckts vid Helsingborgs tingsrätt och förhandlingarna är planerade att hållas inom två veckor. Mannen förnekar försök till mord och grovt vållande till kroppsskada. Aftonbladet har publicerat videon från skottögonblicket. Se den här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 17 21