Annons
Hallå där, Ekberg, vad snackar ni om i Almedalen? - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 månad sedan jaktpolitik
Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, i montern där han möter politiker och allmänhet under Almedalsveckan. Foto: Privat
Hallå där, Ekberg, vad snackar ni om i Almedalen?

Hallå där, Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, som lobbar i jaktfrågor under den pågående Almedalsveckan.

Vad har ni pratat om?
– Jag tycker att vi mest berättat för dem som inte är jägare, vad vi gör i jägarkåren. Vi har verkligen fått presentera det här för en helt annan publik än vad man gör på exempelvis jaktmässor.

Vad undrar folk i Almedalen?
– En fråga vi ofta får: ”Är det här Jägareförbundet – hur många jägarförbund finns det?” Då får vi förklara vilka vi är vad vi jobbar med för frågor. Folk tycker att det är intressant att det finns en jägarorganisation bland utställarna.

Vad har ni haft i er monter?
– Framförallt de jakt- eller landsbygdspolitiska talespersonerna, eftersom vi vill ge våra medlemmar en valkompass som visar var de olika politiska partierna står.

Vilket har utfallet blivit i mötet med politikerna?
– Vi har tagit upp de frågor vi tycker är viktigast och det är naturligtvis rovdjursfrågan, ny viltmyndighet och enklare tillgänglighet för viltkött. Just med viltköttet är alla partier överens om att man måste kunna få ut viltkött på marknaden utan att krångla till det för mycket.

När det gäller rovdjuren, då?
– Miljöpartiet har vi inte med oss. Som de låter vill de nästan ha ett ohämmat antal rovdjur. Socialdemokraterna svarade egentligen inte på någonting i den intervju vi gjorde – vi fick inga glasklara svar. Svaren vi önskar oss fick vi framförallt från Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

Hur mycket valfläsk har ni serverats i Almedalen?
– Det är klart att det är en del valfläsk, man säger att man ska gör si eller så bara man kommer till makten. Normalt talar väl politikerna inte alls om jaktfrågor och då tror jag att de gör bort sig. Det är i alla fall kring en miljon människor som berörs av jakt, känner någon jägare och så vidare. En del är nog valfläsk, men jag tror framförallt att det kommer att bli en ny viltmyndighet, beroende på vad det blir för regering, så klart. Om rovdjurspolitiken vet jag inte vad jag ska tro, det är svårt att säga. Men vi kommer att göra en valkompass för våra medlemmar, så får de själva avgöra vad de vill rösta på.

Ett fruktansvärt knivdåd krävde en människas liv i Almedalen på onsdagen – hur har det påverkat stämningen?
– Ja, det var riktigt otäckt och har naturligtvis påverkat stämningen. Faktum är att jag och Torsten Mörner passerade platsen bara två minuter innan kvinnan blev knivskuren. Vi gick till en lunchrestaurang och visste ingenting innan Torsten tittade ned i telefonen och sa att det varit ett knivdåd – här. Det var otäckt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   MEST LÄSTA ARTIKLAR

   VAPENTEST

    MEST DELADE ARTIKLAR

    RECEPT

     FLER NYHETER

      SENASTE NYTT

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      MEST LÄSTA ARTIKLAR
      MEST DELADE ARTIKLAR
      Senaste annonser
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!