Jaktnyheter

Grep tjuv tack vare åtelkamera

Markägaren höll själv kvar den misstänkte tills dess polisen kunde komma, ett så kallat envargripande. Arkivfoto: Holger Nilsson
En jägare utanför Herrljunga lyckades tack vare sin åtelkamera ta fast en tjuv som tillsammans med ytterligare två personer stal utrustning vid vakkojan. Mannen anhölls och är misstänkt för stöld.
Händelsen inträffade utanför Herrljunga i helgen. En vildsvinsåtel och en jaktkoja fick mellan fredag och lördag besök av tjuvar som stal kamera och en gasolvärmare. Markägaren och jaktarrendatorn anmälde stölden och kvällen därpå råkar markägarens hustru passera vakkojan och se en bil med delvis förtejpad nummerplåt. – Personerna i bilen flyr från platsen. Då vet vi inte att ytterligare en person finns kvar, berättar markägaren.

Åtelkameran hjälpte

Jägaren som jagar på marken har som tur är placerat ut en ny åtelkamera. Denna gång riktad mot vakkojan. Ett par minuter efter att bilen åkt från platsen får jägaren en bild på en person vid vakkojan och ringer därför markägaren. – Vi kör dit och ser då en person som stämmer in på signalementet komma gående. Vi stannar och håller kvar honom tills dess polisen kan komma. Markägaren berättar att flera markägare och jägare i trakten blivit av med sina åtelkameror och misstänker att kriminella använder dem själva för att övervaka saker. – De kan ju inte få så många kronor om de säljer dem. Jag skulle tro att de kommer till användning i kriminella syften, säger han. – Samtidigt är ju kamerorna användbara för oss. Jag frågade polisen om kamerans bilder och de är användbara som bevis i detta fallet.

Märk-DNA användbart

Enligt Robert Mörk, kommunpolis stämmer det att jägare i det aktuella området drabbats ett flertal gånger av åtelkamerastölder. Han tipsar jägare att köpa så kallade Märk-DNA kit och måla på sina kameror och annan värdefull utrustning. – Genom att göra det och sätta en klisterlapp där man meddelar att utrustningen är märkt med Märk-DNA görs utrustningen mindre stöldbegärlig. Dessutom blir det lättare för oss i utredningsarbetet att spåra ägaren om vi får in stöldgods som är märkt med den speciella och unika färgen. Den man som greps är nu släppt från förvaret, men en förundersökning om stöld är upprättad.
Per Jonson per.jonson@jaktjournalen.se 073-820 33 15