Gråhund och laika i topp på 2019 års björnjaktprov

Under 2019 startades totalt 15 jakthundar på jaktprov på frilevande björn i regi av Svenska Plotthundsklubben. Fem hundar gick till pris. Bästa prestation gjorde gråhunden Svartkamplias Gorm.

Reglerna för björnjaktprov kommer revideras inför provhösten 2020. Foto: Svenska Plotthundsklubben

– Det här är sista hösten med det ursprungliga regelverket. Till hösten 2020 kommer nya regler börja gälla. Det är inga större förändringar utan handlar mest om att spårningen och avståndet hunden jobbar på till björnen som kommer betyda mer för slutpoängen, säger Johan Öhman, ordförande i Svenska Plotthundsklubben och fortsätter.

– Det finns många hundar som skäller björn om de springer på en, att på gamla slag och efter flera kilometer ta upp en är det få som fixar. Den här egenskapen måste ge många poäng resonerar vi domare i klubben.  Nästan lika viktigt är det att hunden står så pass nära björn att en ansmygande jägare lätt kan uppfatta var björnen är i förhållande till hundens placering på ståndskallet.

Det nya reglerna kommer enligt Johan Öhman premiera de riktigt duktiga hundarna, eftersom en bra prestation till hösten kommer innebära en större skillnad poängmässigt jämfört med tidigare.

Pristagare 2019

1 Gråhund Svartkamplias Gorm NO 45054/13 1:a pris 22 poäng, Ägare: Martin Brenne

2 Östsibirisk Laika Taigajägarens Pansar SE8213/2015 1:a pris 19 poäng, Ägare: Wiliam Lindholm

3 Björnjägarens Meya AS49672/2013 1:a pris 17 poäng, Ägare: Josef Nordin

4 Östsibirisk Laika Stitch SE15524/2014 2:a pris 16 poäng, Ägare: Johan Apel

5. Plotthund Ursus Tikka AS59270/2013 2:a pris 16 poäng, Ägare: Johan Andreasson

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser