Gråhund firades upp 55 meter från klippavsats

Räddningstjänstens personal räddade i tisdags gråhunden Axa, som hamnat på en klippavsats. En brandman firades ned 55 meter med rep för att få tag i hunden.

Det är tidningen Allehanda som bakom betalvägg berättar om dramat. Paret Björn och Katrin Gradin samt systerdottern Isabelle Eriksson befann sig på Multråbergets topp en knapp mil utanför Sollefteå. Med på turen var gråhundarna Trixa och Axa.

Först försvann Trixa och påträffades fyra meter ned på en klippavsats. Sedan tappade den andra gråhunden, Axa, fästet och kanade utmed det branta berget och blev stående på en klippa 55 meter ned.

Multråbergets högsta topp mäter 250 meter.

Tog 1,5 timmar

En anställd vid räddningstjänsten förankrade ett rep i en tall och firade sig ned till hunden. Det återstod endast fem meter av repet när han kom ned till klippavsatsen.

En ryggsäck firades ned och när Axa satt i den kunde både hon och brandmannen hissas upp oskadd.

– Själva räddningsarbetet pågick säkert i 1,5 timme och vi kan inte nog tacka räddningspersonalen. Det är deras förtjänst att vi har Axa vid liv i dag, konstaterar Björn och Katrin i Allehanda.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser