Annons
UPPDATERAD: Girjas sameby vann striden om fjälljakten mot staten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan fjälljakt
Girjas sameby vann rättstvisten om jakten och fisket ovan odlingsgränsen. Foto: Per Jonson
UPPDATERAD: Girjas sameby vann striden om fjälljakten mot staten
Girjas sameby går segrande ur den långvariga tvisten om rätten att upplåta jakt och fiske ovan odlingsgränsen. Domen i Högsta domstolen kom idag.
Högsta domstolen finner att Girjas sameby av urminnes hävd har ensamrätt att bestämma över jakten och fisket ovan odlingsgränsen. Högsta Domstolen skriver i ett pressmeddelande: ”Genom domslutet fastställs därför att Girjas sameby får upplåta småviltsjakt och fiske på området utan statens samtycke och att staten inte får göra sådana upplåtelser. Domstolen är enig om domslutet. Samtliga ledamöter är ense om att det som sägs i domen om urminnes hävd leder till att talan ska bifallas. Två ledamöter anser att samebyns talan ska bifallas redan genom en tillämpning av rennäringslagens bestämmelser.” Domstolen finner att samerna sedan 1700-talet bestämt över jakten och fisket i området där Girjas sameby verkar. Girjasmålet började med att Girjas sameby och Svenska samernas riksförbund stämde staten 2009. Domen väntas innebära att andra samebyar också för talan mot staten om jakten och fisket.

Besviken och överraskad

Striden om jakt- och fiskerättigheterna på de drygt 500 000 hektar stora området som Girjas sameby disponerar i Norrbottens län avgjordes i Högsta Domstolen i dag. Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Västerbotten har varit engagerad i småviltsjakten i fjällen under lång tid och har noga följt rättegångens utveckling. Han är både besviken och överraskad över Högsta domstolens dom. – Domen är tydlig och det finns en risk att den kommer gälla även andra samebyar. Det står att domen ska vara vägledande. Nu gäller det att få till förhandlingar med samebyn kring förvaltning och hitta en lösning, men vi måste ju rätta oss efter domen. – Konkret innebär domen att det nu blir samebyn och inte länsstyrelsen som hanterar jakten. Domen träder i kraft i dag så jag vet faktiskt inte hur de som köpt eller ska köpa jaktkort inom samebyns marker den kommande tiden berörs, säger Hans Geibrink.

Ska samlas och diskutera domen

Torbjörn Larsson, förbundsordförande i Svenska Jägareförbundet vill inte uttala sig om domen utan hänvisar till förbundsstyrelsens juridiska expert Anders Iacobæus som uttalat sig i tidningen Svensk Jakt. – Girjas har vunnit, sen får vi se hur de sköter det och nu gäller det göra det bästa av situationen, säger Anders Iacobaeus, styrelseledamot i Jägareförbundet där. Enligt Torbjörn Larsson kommer Svenska Jägareförbundet nu gå igenom domen och ta ställning till dess innebörd. – Nu sätter vi oss ner i förbundet och diskuterar igenom detta.

Ber att få återkomma

Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby är glad över Högsta Domstolens dom men kan inte säga hur domen kommer påverka jägare mer konkret. – Det är för tidigt att svara på den frågan. Girjas har haft en tydlig linje genom hela den här processen som vi stått fast vid. Nu måste vi sätta oss ner och analysera domen. Det är svårt att i dagsläget säga hur det kommer bli, säger Matti Blind Berg.
Per Jonsson Mikael Moilanen

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!