Jaktnyheter

Första lodjuret för Martin och Bosse – ”går inte att beskriva glädjen”

25-årige Martin Alfredsson och hans 20 månader gamla schillerstövare Bosse. Foto: Privat
Från södra Dalarna kommer en riktig solskenshistoria i lojakten. 25-årige Martin Alfredsson och hans 20 månader gamla schillerstövare Bosse lyckades överlista ett lodjur.
– Det är Bosses första riktiga säsong. Det går inte att beskriva spänningen och glädjen jag kände, berättar Martin. Han och jaktkompisarna ägnade mycket möda åt att försöka spåra kring Garpenberg i södra Dalarna på premiärmorgonen. Men snön vräkte ned till den milda grad att de inte ens såg sina egna bilspår efter ett par timmar. Till slut gav de upp och åkte hem.

En bonde ringde

– Men sedan ringde en bonde som hade tagit traktorn för att åka upp på skogen och kolla en liten gallring. Han trodde att han hade lodjurspår i traktorspåret, berättar Martin. Man ringde markägarna och jaktlaget där spåret var funnet. Det var grönt ljus för att jaga lodjuret. Sex passkyttar anlände. – Jag och en jaktkompis gick efter i spåret och hade Bosse i band. Det gick in i en riktigt tät grantätning och runt en gran hittade vi spår efter minst fyra, kanske fem lodjur. Det var så tätt att vi fick krypa för att kunna följa spåren, berättar Martin.

Rakt upp i Uvberget

Spåren ledde 1-1,5 kilomter rakt upp i Uvberget i Norr Nävde mellan Avesta och Hedemora. Martin och jaktkompisen hängde på i branten och när de kom upp på toppen började Bosse bli riktigt otålig i kopplet. – Vi hade dem på benen och jag tror att de hörde passkyttarna, för de var bara några hundra meter bort. Jag släppte och det blev upptag direkt. Jag och jaktkompisen passade av på var sin sida om bergstoppen, berättar Martin. Lodjuret gjorde några bukter kring toppen och passerade Martin på 100 meters avstånd. Men med öppna riktmedel på drillingen var det inte läge att skjuta. Sedan gjorde lodjuret en bukt till och kom rakt på Martin.

Ska jobba på inkallning

– Jag sköt hagel och den slog ikull direkt. Det var absolut det mest spännande jag någonsin varit med om. Det är ju första lodjuret både för mig och hunden, så det går inte att beskriva glädjen, säger Martin. På måndagen hade han och jaktkompisarna ringat de återstående lodjuren i gruppen. Men då hann det ta slut på tilldelningen. Martin har jagat sedan barnsben och det var farfar Alvar Jansson som tog med honom ut i skogen. Nu siktar han på att få ihop ett godkänt resultat på drevprov med Klotrolles Bosse, som hans schillerstövare heter. Kan du kalla in hunden under drev? – Nej, det går inte, svarar Martin. Lär honom det! – Jo, jag ska jobba på det, svarar den unge jägaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070-744 18 21